Κοινό ανακοινωθέν – πλην του ΚΚΕ – Τι δήλωσαν οι Αρχηγοί

Συντάχθηκε το κοινό ανακοινωθέν με την υπογραφή όλων των αρχηγών – πλην του ΓΓ του ΚΚΕ – στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Τη σύνταξη του ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνάντησης, που διακόπηκε αρκετές φορές λόγω επαφών Τσίπρα και Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του λαού από το δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση.

Δηλώσεις Καμμένου

Ο λαός έστειλε μήνυμα πως δεν τρομοκρατείται και δεν απειλείται, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ ενημέρωσε πως συντάχθηκε κοινό ανακοινωθέν που φέρει την υπογραφή όλων των πολιτικών αρχηγών – πλην αυτής του Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ.

Πρόσθεσε πως με την “εντολή” αυτή ο κ. Τσίπρας θα διαπραγματευτεί στην Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης. Είναι τώρα ώρα να αντιληφθούν οι εταίροι πως μία λύση που επιθυμούν όλοι πρέπει να επιταχυνθεί. “Η συμφωνία είναι μονόδρομος” τόνισε, προσθέτοντας πως χρειάζεται αποκατάσταση της ρευστότητας και αναπτυξιακό “πακέτο”.

Ερωτηθείς, ανέφερε πως “από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού” και η στήριξη των αρχηγών, οι εταίροι δεν μπορούν παρά να κάνουν πίσω.

Δηλώσεις Μεϊμαράκη

Η ΝΔ έχει αποδείξει πως βάζει τα συμφέροντα των πολιτών πάνω από όλα. Μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή, οι αδύναμοι να έχουν στήριξη σε ένα ευνομούμενο κράτος. Προσήλθα με διάθεση συνεννόησης, αλλά πρέπει να παρατηρήσω πως αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Χάσαμε χρόνο και ο χρόνος αυτός ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν τρεις μήνες ή τους τελευταίους μήνες του 2014. Φτάσαμε σε ένα σημείο μέσα από μία διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα, να είναι οι τράπεζες κλειστές και οι πολίτες διχασμένοι.

Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε να αποκατασταθεί η ενότητα και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη, να μπορέσει να φέρει την ευθύνη όπως υποσχέθηκε.

Δηλώσεις Θεοδωράκη

Είναι ένα ανακοινωθέν που λέει πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις που θα έχουν γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και μία καλύτερη προοπτική. Εμείς τονίσαμε πως η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Οι περισσότεροι αρχηγοί είπαμε πως χρειάζεται ενότητα, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν θα ασκήσουμε και πολιτική κριτική.

Ενημέρωσε πως έκανε μία πρόταση, τα πρακτικά να δοθούν στη δημοσιότητα, όταν “λήξει ο κόκκινος συναγερμός”.

Φ. Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ.Γεννηματά σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού γίνεται στο και πέντε. Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές τη χώρα στον αέρα και την κοινωνία να βιώνει  σε δραματικές καταστάσεις. Αν η πρωτοβουλία είχε ληφθεί νωρίτερα πολλά απ αυτά μπορούσαμε να τα αποφύγουμε. Επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση λύσης επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Αυτή τη λυτρωτική λύση πρέπει να υπηρετήσει η  κυβέρνηση χωρίς δεύτερες σκέψεις και καθυστερήσεις.

Δηλώσεις Κουτσούμπα

Ακούσαμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού, εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο λαός μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, που μεγαλώνει τα αδιέξοδα για το λαϊκό εισόδημα, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

“Δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης. Διαφωνούμε με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και η διαφωνία μας έχει να κάνει και το πως εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του λαού αλλά και με την τακτική της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης”, τόνισε.

“Δεν εξουσιοδότησε κανείς κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για το λαό μας”.

Λύση εκτός ευρώ; Όχι, όχι, ξεκαθαρίσαμε πως η αδιέξοδη πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές. Είτε θα υπογραφεί συμφωνία με αντιλαϊκά μέτρα ή έξοδος από το ευρώ. “Η θέση μας είναι πως και οι δύο εκδοχές θα είναι σε βάρος του λαού”.

Πηγές:nooz.gr/protothema/Έθνος