Κοινό έδαφος στην ξενοδοχειακή βιομηχανία – Εντός της ημέρας η μεσολαβητική πρόταση

Τη μεσολαβητική της πρόταση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία αναμένεται να επιδώσει γραπτώς εντός της ημέρας η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ύστερα από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια μαραθώνιων διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν χθες στις 5 το απόγευμα και έληξαν σήμερα στις 4 τα ξημερώματα.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Υπουργού Εργασίας και εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας που έγιναν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Hilton Park, φαίνεται να καταλήγουν σε κοινό έδαφος που μπορεί να αποσοβήσει την εργατική κρίση στο σημαντικό αυτό κλάδο της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, η όποια συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της στα συλλογικά όργανα των επιμέρους οργανώσεων.

«Στις 4 τα χαράματα ξημέρωσε μια όμορφη μέρα για την εργατική ειρήνη. Την έφερε η υπευθυνότητα των Κοινωνικών Εταίρων και η επιμονή της Υπουργού Εργασίας, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αντωνίου «το γεγονός ότι φαίνεται να αποσοβείται η κρίση και να καταλήγουμε σε μια κατ` αρχήν κοινά αποδεκτή διευθέτηση σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της οικονομίας μας αποτιμάται ως απόλυτα θετικό».

Όσον αφορά τη μεσολαβητική πρόταση, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι θα την πάρουν στα συλλογικά σώματα των συνδέσμων των ξενοδόχων για να την εξετάσουν, αλλά η κατ` αρχήν αντίδρασή τους είναι προς την αποδοχή.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αφορούν επιστροφή μέρους των αποκοπών ωφελημάτων που έγιναν στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2013. Επίσης μειώνονται οι αποκοπές στο φιλοδώρημα.

Ακόμα, αυξάνονται οι εκατέρωθεν εισφορές στο Ταμείο Προνοίας και μειώνονται οι αποκοπές για τα σπασίματα (ζημιές σε εύθραυστα αντικείμενα).

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Μιλτιάδης Μιλτιάδους ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία,νοουμένου ότι θα εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα γίνουν σε όλες τις επαρχίες.

«Πάντα σε μια πρόταση κάτι αφήνει πίσω και η μια και η άλλη πλευρά. Θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί λύση αλλά τον τελικό λόγο να τον έχει ο κόσμος», ανέφερε.

Η εκτίμηση είναι ωστόσο, ότι «είμαστε κοντά σε λύση».