ΚΕ: Λάθος να τοποθετούμαστε από τώρα επί ενός σχεδίου που δεν έχουμε ενώπιον μας

Η προσπάθεια της πλευράς μας είναι να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων, επεσήμανε ότι αποτελεί λανθασμένη επιλογή να τοποθετούμαστε από τώρα επί ενός σχεδίου που δεν έχουμε ενώπιον μας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως θα μεταφέρεται το περιουσιακό στην επιτροπή που θα συσταθεί για το θέμα αυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκείνο που έχει συμφωνηθεί είναι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία» και επανέλαβε «τη σημασία αυτής της συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη θέση της τουρκικής πλευράς.

«Από εκεί και πέρα», σημείωσε, «συζητούνται αυτή τη στιγμή τα κριτήρια που θα καθορίζουν το συγκεκριμένο θέμα, δεν υπάρχει συμφωνία και είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση των ηγετών. Και είναι μέσα από τον καθορισμό και την ενδεχόμενη συμφωνία επί πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα λαμβάνει αποφάσεις η επιτροπή».

Ερωτηθείς αν τα κριτήρια θα είναι έτοιμα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η κάθε πλευρά έχει υποβάλει τα δικά της κριτήρια. Μπορώ να σας αναφέρω ότι είναι διψήφιος ο αριθμός των κριτηρίων που έχει υποβάλει η δική μας πλευρά. Αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση και όταν υπάρξει συμφωνία επί των συγκεκριμένων κριτηρίων θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις. Είναι ένα δύσκολο θέμα, ένα σημαντικό θέμα και ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καταλήξουμε σε σχετική συμφωνία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία προσπαθεί να αποδομήσει τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη και να παραπεμφθεί το θέμα στην επιτροπή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα δεν παραπέμπεται στην επιτροπή. Η επιτροπή θα λειτουργήσει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνηθούν και αυτήν τη στιγμή γίνεται συζήτηση για τα συγκεκριμένα κριτήρια».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές επικρίσεις από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «το μήνυμα προς όλα τα κόμματα και προς το σύνολο του κυπριακού λαού είναι ότι μια λύση στο πλαίσιο, στο οποίο γίνεται ο διάλογος –και που είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου- θα είναι επιτυχία για όλους μας, ενώ μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι αποτυχία για όλους μας».

«Για αυτό», συμπλήρωσε, «το κάλεσμα είναι προς όλους για να εργαστούμε μαζί μέσα από έναν διάλογο, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σημείωσε δε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναφέροντας ωστόσο ότι υπάρχει δουλειά μπροστά, υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση και, αναλόγως των εξελίξεων και αν υπάρχουν σχετικές συμφωνίες, θα γίνονται και ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. «Και όλοι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές κομμάτων περί λαϊκισμού από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «γίνονται καθημερινά δηλώσεις, ασκείται καθημερινή κριτική» και πως «η κοινωνία ενημερώνεται, είναι μπροστά από όλους μας και θα τοποθετηθεί βάσει συγκεκριμένων δεδομένων».

Υπέδειξε παράλληλα ότι είναι λανθασμένη η επιλογή να τοποθετούμαστε από τώρα με ένα ‘ναι’ ή με ένα ‘όχι’ σε ένα σχέδιο, το οποίο δεν έχουμε ενώπιον μας. «Εμείς, εκείνο που πράττουμε είναι για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα σε ένα δημοψήφισμα» είπε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο, με το οποίο ο ίδιος δεν συμφωνεί και δεν ανταποκρίνεται κατ’ επέκταση και στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».

Πηγή: ΚΥΠΕ