ΚΕ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

Ο ενεργότερος και πιο καθοριστικός ρόλος που έχει αναλάβει η ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα σε μια επανενωμένη Κύπρο για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την Ημέρα της Ευρώπης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρεται, η Κύπρος, κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004 και ιστορικά άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ευρώπη, εξακολουθεί να συνιστά μια ανοικτή πληγή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, βιώνοντας εδώ και 42 χρόνια τις τραγικές συνέπειες της διαίρεσης και της στρατιωτικής κατοχής.

« Μια λύση του Κυπριακού που θα συνάδει πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα της», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης, η Κυπριακή Δημοκρατία ενώνει τη φωνή της με ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια γιορτάζοντας το όραμα για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Η Ευρώπη γιορτάζει σήμερα τη Διακήρυξη Σούμαν, στις 9 Μαΐου 1950, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος της ΕΕ, ενός οικοδομήματος που αποτελεί το κοινό μας σπίτι», αναφέρεται.

Ο Εκπρόσωπος επισημαίνει επίσης ότι η βασική αρχή της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ διασφαλίζει τον αποτελεσματικό ρόλο όλων των κρατών μελών στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, με την Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ να συνδράμει στις προσπάθειες για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για προώθηση των στόχων της ΕΕ σε περιφερειακά και διεθνή θέματα.