Κατεχόμενα: Διήμερο συνέρδριο για Φ.Α και Κυπριακό

Πραγματοποιείται αύριο στα κατεχόμενα το πρώτο διήμερο συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Όπως μεταδίδεται, το διοργανώνει το επιμελητήριο μηχανικών ορυκτών, μεταλλουργίας και γεωλογίας στο ξενοδοχείο Ντομ της Κερύνειας.

Στην έναρξη των εργασιών αύριο θα παραστούν ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου. Τίτλος του συνεδρίου είναι «Η γεωπολιτική των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και το περιεχόμενο της νομοθεσίας της ΤΔΒΚ για το πετρέλαιο», ενώ θα συζητηθεί, εκτός από την ενεργειακή πολιτική, η διαδικασία των συνομιλιών.

Σύμφωνα με το διήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου θα συζητηθούν επίσης οι δραστηριότητες του τουρκικού σεισμογραφικού Πίρι Ρέις στην περιοχή, η έννοια της ΑΟΖ από την άποψη του διεθνούς δικαίου και η αντανάκλαση αυτού στο ψευδοκράτος, η ενεργειακή ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα στην ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις και οι προϋποθέσεις για μια περιεκτική λύση, οι δραστηριότητες της ΤΡΑΟ στην περιοχή.

Οι ομιλητές είναι Τούρκοι και Τ/κ ακαδημαϊκοί, νομικοί, επιστήμονες και ειδικοί.