Κατασπάραξαν τον Πενταδάκτυλο – Δεν θ’ αφήσουν τίποτα!

Με αμείωτη ένταση τα 17 παράνομα λατομεία του κατοχικού καθεστώτος, στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, συνεχίζουν να τρώνε τα σωθικά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του apokalipsi.com, την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες του ”Υπουργείου περιβάλλοντος” με τους ιδιοκτήτες των λατομείων, που προνοούν αποκατάσταση της περιοχής μέχρι το 2025.

Ωστόσο, το αστείο στην υπόθεση, είναι ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον λεγόμενο Υπουργό Περιβάλλοντος Χαμίτ Μπακιρτσί, δεν είναι ότι ο Πενταδάκτυλος έχει αλλάξει όψη από την υπερλατόμευση, που έχει καταφάει τα σωθικά του, αλλά, η «αισθητική ρύπανση» που προκαλείται από τα λατομεία!

Σειρά παίρνει η Κυθρέα

synechizoun-na-trone-ton-pentadaktylo
Στο μεταξύ μετά τον Πενταδάκτυλο σειρά παίρνει το λατομείο που βρίσκεται λίγο δίπλα του στην περιοχή της Κυθρέας στο οποίο λειτουργεί το λεγόμενο τμήμα αυτοκινητοδρόμων.

Παρά τις εξαγγελίες του λεγόμενου Υπουργού, ότι οι ιδιοκτήτες λατομείων που δεν συμμορφώνονται θα πληρώνουν πρόστιμο, μέχρι σήμερα ουδείς τιμωρήθηκε, ενώ η παράνομη λατόμευση του βουνού συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Στον Πενταδάκτυλο υπάρχουν 19 λατομεία από τα οποία τα 17 είναι ενεργά με δυνατότητα παραγωγής 20.000 τόνων άμμο και χαλίκι ημερησίως.

Οι ημερήσιες ανάγκες των κατεχομένων ανέρχονται στις 7.500 τόνους δηλαδή, με τα μισά λατομεία απ’ όσα λειτουργούν, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του ψευδοκράτους.

Αυτό που εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος είναι γιατί τόσα χρόνια από την έναρξη της λατόμευσης δεν έχει παρέμβει η Ευρωπαική Ενωση με στόχο τον τερματισμό των εργασιών των λατομείων της περιοχής.

pentadaktylos3
Όπως διαπιστώνουμε, το ενδιαφέρον της ΕΕ είναι μάλλον φιλολογικό.

Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι πως υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΕ για προστατευόμενες περιοχές της φύσης, με το πρόγραμμα Natura 2000, στην οποία εμπίπτει ο Πενταδάκτυλος.

Δηλαδή από τη στιγμή που υπάρχει χρηματοδότηση απαιτείται και λήψη μέτρων όπως και απόδοση ευθυνών, αλλά σύμφωνα με τον Γερμανό ποιητή Σίλερ ”Οι μεγάλοι πόνοι είναι βουβοί”.

Κρατίνος