Καταδίκη Ταξιδιωτικής Εταιρείας Thomas Cook για Θανάτους 2 μικρών παιδιών στη Κέρκυρα

Το Αγγλικό Δικαστήριο καταδίκασε χθες την γνωστή εταιρεία Thomas Cook για παράβαση των καθηκόντων της που οδήγησε στο θάνατο δύο αδελφιών, των Bobby και Christi Wood από το Yorkshire του Ενωμένου Βασιλείου ηλικίας 7 και 6 ετών αντίστοιχα.

Το ατύχημα έγινε τον Οκτώβριο του 2006, όπου τα 2 παιδιά ήταν με την οικογένειά τους σε διακοπές στη Κέρκυρα και διέμεναν σε παραθεριστική κατοικία. Δίπλα από τα δωμάτια που κοιμούνταν τα παιδιά, υπήρχε κύλινδρος γκαζιού που ζέσταινε το νερό και το οποίο δεν ήταν εφαρμοσμένο καλά βγάζοντας δηλητηριώδεις καπνούς, με αποτέλεσμα τα 2 μικρά αγγελούδια να πεθάνουν.

Corfu DeathsII

Διεξήχθη έρευνα από τις Ελληνικές Αρχές και 3 άτομα που ήταν επιφορτισμένα με την συντήρηση καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία. Οι γονείς των 2 παιδιών όμως, προσέφυγαν στην Αγγλική Δικαιοσύνη εναντίον της ταξιδιωτικής εταιρείας Thomas Cook, εταιρείας μέσω της οποίας η οικογένεια είχε αγοράσει το «πακέτο» διακοπών. Της απέδιδαν ευθύνη ότι όφειλαν να είχαν ελέγξει τις κατοικίες αυτές και η παράλειψη αυτή ισοδυναμούσε με παράβαση καθήκοντος.

Η μητέρα των δύο αγγελουδιών Sharon Wood με δάκρυα στα μάτια μίλησε στους δημοσιογράφους εξερχόμενη από τη Δικαστική αίθουσα, εκφράζοντας σφοδρό παράπονο εναντίον της εταιρείας, η οποία 9 σχεδόν χρόνια μετά το ατύχημα και ούτε καν συγνώμη δεν τους είπαν.

Corfu DeathsIII

Η εταιρεία Thomas Cook σε μια λακωνική δήλωση μετά την έκδοση της απόφασης ανέφερε «Η εταιρεία συγκλονίστηκε από το θάνατο των 2 παιδιών. Οι Ελληνικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα και μεταξύ άλλων απάλλαξαν τους υπαλλήλους της Thomas Cook από οποιαδήποτε ευθύνη. Τα συστήματα τα οποία ήταν εφαρμοσμένα το 2006 και είχαν ως σκοπό την αποφυγή μιας τέτοιας τραγωδίας, έχουν αντικατασταθεί και αντανακλούν την κριτική των ενόρκων για αυτά τα συστήματα»

Η ιστοσελίδα μας ζήτησε απόψεις από νομικούς κύκλους  για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στη Κύπρο και  μας ανέφεραν ότι οι αρχές που διέπουν το ζήτημα ευθύνης επιμέλειας και καθήκοντος του ταξιδιωτικού πράκτορα ισχύουν και στη Κύπρο. Ήταν μέχρι τώρα εφικτό να διεκδικήσει κάποιος αποζημιώσεις από τουριστικό πράκτορα για πράξεις και παραλείψεις των πρακτόρων σε πακέτα εκδρομών, όμως με αυτή την απόφαση το καθήκον επιμέλειας και φροντίδας αυτών των ταξιδιωτικών πρακτόρων διευρύνεται ακόμα περισσότερο.