Κατέθεσε το αίτημα για την τουρκική γλώσσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Μελετάται το αίτημα της Λευκωσίας από την ΕΕ

Επιστολή προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνωστοποίηση στην ολλανδική Προεδρία της ΕΕ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητώντας όπως συμπεριληφθεί η τουρκική γλώσσα στις επίσημες της Ένωσης.  

Συμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η  επιστολή διαβιβάσθηκε στις 17 Φεβρουαρίου προς τους Προέδρους του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου ενώ ενημέρωσε και την τρέχουσα Προεδρία, αυτή της Ολλανδίας. Σύμφωνα με την EUobserver, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «σας γράφω για να σας ενημερώσω για την απόφαση της Κυβέρνησής μου να επιδιώξει ενεργά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ενόψει, όπως σημείωνει, της δυνατότητας για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, τόνισε ότι έχει έλθει η ώρα να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να μπορέσει η Ένωση να αρχίσει να χρησιμοποιείται η τουρκική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ μετά την επανένωση.

Σημείωσε ότι ήδη κατατέθηκε το αίτημα αυτό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ το 2002. Ωστόσο, όπως υποδεικνύει, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης συμβούλευσαν τότε τη Λευκωσία να μην επιμείνει στο θέμα αυτό λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική σημασία αυτής της κίνησης αλλά και το σημαντικό κόστος.

Αξιωματούχος της ολλανδικής Προεδρίας ανέφερε στην εφημερίδα ότι θα μελετηθεί το περιεχόμενο της επιστολής και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ένας ανώτερος Τούρκος  αξιωματούχος είπε στη EUobserver ότι η απόφαση αυτή είναι «μια πολύ σημαντική, πολύ θετική χειρονομία».

Η ΕΕ έχει σήμερα 24 επίσημες γλώσσες. Απασχολεί περίπου 6.000 πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης διερμηνείς, μεταφραστές και τους βοηθούς, με κόστος €450 εκατομμύρια το χρόνο. Η ΕΕ υπολογίζει συνολικά το κόστος της διαδικασίας να προστεθεί μια 25η γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, σε 37 εκατ. ευρώ. Η τελευταία γλώσσα που καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ήταν η ιρλανδική, το 2007.

Πηγή : Φιλελεύθερος