Κατάθεση – «φωτιά» για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου – καίει Εφραίμ και Αρσένιο

«Φωτιά» σε πολλά σημεία για όσα συνέβησαν στην υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, σχετικά με την ανταλλαγή ακινήτων – φιλέτων του Δημοσίου με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, ήταν χθες η κατάθεση του Αθανασίου Ξυνίδη, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης (1999-2005) την κρίσιμη χρονική περίοδο των «ιερών ανταλλαγών».

Καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου συνεχίζεται η δίκη με κατηγορούμενους τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τον μοναχό Αρσένιο και εννέα ακόμη άτομα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση των εκτάσεων είχαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έκαναν και όλες τις επαφές με τοπικούς παράγοντες και φορείς.

Ο κ. Ξυνίδης, αδελφός του πρώην υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη, είπε μεταξύ άλλων ότι ο μοναχός Αρσένιος εξέφραζε το επιχειρηματικό πνεύμα της Μονής Βατοπεδίου και προωθούσε διάφορες προτάσεις.

Τις κρίσιμες όμως συναντήσεις και παρεμβάσεις ισχυρίστηκε ότι τις έκανε ο ηγούμενος Εφραίμ, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι οι επισκέψεις και των δύο τους γίνονταν είτε με ελικόπτερο είτε με πολυτελές τζιπ.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του δήλωσε ότι, όταν αντέδρασε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στην παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας, ζήτησαν από τον τότε πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να τον επηρεάσει για να σταματήσει να αντιδρά.

«Μίλησα με μια υπάλληλο που είχε ασχοληθεί με την έγκριση του τοπογραφικού και βλέποντας την επιχειρηματολογία της για τα χρυσόβουλα, απόρησα πώς εφαρμόστηκε το χρυσόβουλο (σ.σ. πρωτότυποι τίτλοι κυριότητας) στο έδαφος της περιοχής, σε μια χρονική απόσταση 1.000 ετών», είπε και πρόσθεσε: «Μου απάντησε ότι αυτό έγινε σε συνεννόηση με τη Μονή. Όταν μου έδειξε το τοπογραφικό του πρωτοσύγγελου Μαρωνείας, της είπα ότι διακινδυνεύετε να καθίσετε εσείς στο σκαμνί εάν αποδειχτεί αυθαίρετη η τοποθέτηση να εφαρμόσετε έτσι ένα χρυσόβουλο.

Της είπα επίσης ότι, όπως χαρακτηριζόταν και περιγραφόταν ο χώρος, είχε μέσα αρχαιολογικούς χώρους, όπως και εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί σε ακτήμονες».

Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι συνολικά 11 άτομα. Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος δεν εμφανίστηκαν χθες (4/5). Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την κατάθεση του ίδιου μάρτυρα.