Καμίνι η Κύπρος – Κίτρινος συναγερμός στις αρχές – Τι πρέπει να προσέχετε

Σε κλοιό καύσωνα  σήμερα και αύριο η Κύπρος  με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 42 βαθμούς, που είναι η πιο ψηλή θερμοκρασία για φέτος. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται την Τετάρτη.

Σήμερα αναμένεται νέα κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία χθες δύο τέτοιες προειδοποιήσεις, μια για τις ώρες μεταξύ δώδεκα το μεσημέρι και πέντε το απόγευμα και χθες βράδυ, Αφού η ελάχιστη θερμοκρασία στα δυτικά παράλια ήταν 25 βαθμοί, που θεωρείται υψηλή για βραδινές ώρες.

Οι θερμοκρασίες είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Το αίσθημα δυσφορίας εντείνεται και από τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, τα οποία ωστόσο άρχισαν να υποχωρούν.

Ένεκα των ψηλών θερμοκρασιών οι αρμόδιες υπηρεσίες προτρέπουν το  κοινό να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή περιστατικών θερμοπληξίας και θερμικής εξάντλησης. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, έκθεση στον ήλιο και βαριές εργασίες κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Καλούνται επίσης να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού, να αποφεύγουν το αλκοόλ και να περιορίζονται σε ελαφριά γεύματα.
Προτρέπονται επίσης όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να παραμένουν σε κλειστούς χώρους, όπου λειτουργούν κλιματιστικά.

Συστάσεις προς εργαζόμενους και εργοδότες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κάνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Υπενθυμίζει στους εργοδότες και αυτοεργοδοτούμενους ότι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των εργαζομένων ή των ιδίων.

Για αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών θερμοπληξίας οι αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών για αντιμετώπιση ενδεχομένου εκδήλωσης πυρκαγιών.