Καλοκαιρινός και αντικαρκινικός… μαϊντανός

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα στη μαγειρική αποτελούν έναν καλό τρόπο για την ενίσχυση γεύσεων και των αρωμάτων ενός πιάτου.

Παράλληλα, όμως, αποτελούν και έναν εξαιρετικό τρόπο για τη λήψη θρεπτικών ουσιών.

Ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα είναι ο μαϊντανός. Γνωρίζουμε ότι 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν: 4 θερμίδες, 0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,1 γραμμάρια λίπους, 0,6 γραμμάρια υδατανθράκων, 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών και 0,1 γραμμάρια ζάχαρης.

Επίσης τα παρέχουν το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ, καθώς και το 22% της βιταμίνης C και το 17% της βιταμίνης Α.

Όλα αυτά, όμως, είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο μεγαλειώδες. Ποιο είναι αυτό; Μα η πρόληψη του καρκίνου όσο περίεργα και αν ακούγεται.

Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία.

Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις “καρβουνίζετε” αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να “ακυρώσετε” αυτά τα αποτελέσματα.

Επίσης, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, με βάση έρευνα πανεπιστημίου στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον.

Ο μαϊντανός λοιπόν δεν είναι για να τον μυρίζουμε, είναι ΚΑΙ για να τον μυρίζουμε!

Κρατίνος