Κακο-τουρισμός, φτηνο-τουρίστες και 5στερη υστερία

Αν παρακολουθήσει κάποιος διάφορες αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, σχετικά με δρώμενα και καλοκαιρινές εκδηλώσεις, σε διάφορα μέρη του νησιού μας, στην κυριολεξία θ’ απογοητευθεί.

Και όμως, εμείς περιμένουμε να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό.

Έχουν δίκαιο οι Δήμαρχοι παραλιακών και όχι μόνο πόλεων που φωνάζουν. Δεχόμαστε κακοτουρισμό και φτηνοτουρίστες.

Περιμένουμε να προσελκύσουμε ποιοτικούς τουρίστες οργανώνοντας φιέστες εσωτερικής κατανάλωσης και έχοντας την απαίτηση ο επισκέπτης να αφομοιώσει αδιαμαρτύρητα όλο το σκεπτικό μας, λες και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ άλλη χώρα.

Δεν μιλάμε για ιστορία, δεν μιλάμε για παράδοση, δεν μιλάμε για τοπική φιλοξενία.

Που χάθηκε η κυπριακή φιλοξενία, με τους χαμογελαστούς σερβιτόρους;

Που χάθηκαν όλοι αυτοί οι χορευταράδες, που ξεσήκωναν τους τουρίστες και τους γλεντούσαν μέχρι το πρωί, σε διάφορα ξενοδοχεία και ταβέρνες;

Ίσως δεν έχουμε καταλάβει ότι πάψαμε εδώ και καιρό να είμαστε στην κορυφή.

Ίσως η ανικανότητά μας ν’ αναπτύξουμε σωστά το προϊόν που προσφέρουμε έφερε το σημερινό αποτέλεσμα και το γυρίσαμε στο άρπα κόλα, δηλαδή ότι αρπάξουμε από αυτούς που έρχονται και δεν μας ενδιαφέρει αν δεν ξανάρθουν. Θα έρθουν άλλοι!!!

Δεν καταλάβαμε ακόμα ότι δεν είμαστε εκτός συναγωνισμού, αλλά σε ένα έντονα ανταγωνιστικό πεδίο, όπου πρέπει να αναπτύξουμε το προϊόν μας και να το κάνουμε αρχικά αναγνωρίσιμο, έπειτα ελκυστικό και στο τέλος επιθυμητό.

Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ότι ο επισκέπτης δεν θα αφιερώσει πάνω από 2 λεπτά σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στα οποία δύο λεπτά δεν μπορεί να συμπυκνωθεί η φιλοσοφία και το ιδιαίτερο χρώμα του τόπου και της εμπειρίας την οποία θα αποκομίσει.

Αν συνεχίσουμε να περπατάμε στα ίδια μονοπάτια σε λίγο καιρό θα καταλάβουμε ότι κανείς δεν θα έχει την διάθεση να μας ακολουθήσει.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τον κακοτουρισμό εμείς τον προσελκύσαμε, δεν ήρθε μόνος του.

Τους φτηνοτουρίστες εμείς τους φέραμε γιατί οι υπηρεσίες που προσφέραμε σε πολλές περιπτώσεις ξεγελούσαν. Άλλα τους λέγαμε και άλλα διαπίστωναν.

Ποιος φταίει που καταστρέφουμε ότι πολύτιμο μας έχει μείνει;

Ποιος φταίει που χρεώνουμε διπλάσια απ’ ότι πρέπει με βάση αυτά που προσφέρουμε για να βγάλουμε τα σπασμένα είτε από χρηματιστήρια είτε από κουρέματα είτε είτε…

Ποιος θα πάρει πίσω τ’ αστέρια, που μοίραζαν κάποιοι σε ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα πολλά 5στερα να φτάσαμε στο σημείο να μην προσφέρουν ούτε 3στερη εξυπηρέτηση;

Λέω ψέματα;

Κάνω λάθος;

Μηδενίζω τα πάντα;

Δεν τους βάζω όλους στην ίδια σακούλα, αυτοί που δεν αξίζουν, όμως, χαλούν την γενική εικόνα των υπολοίπων οι οποίοι, δυστυχώς τους ανέχονται, με μια πολιτεία η οποία περί άλλων τυρβάζει και ένα τουριστικό προϊόν που σε μερικά χρόνια θα κάνει τους τουρίστες ν’ αποτελούν είδος προς εξαφάνιση

Κρατίνος