Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα για τον εντοπισμό της ατράκτου Noratlas

Την εκτίμηση ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό της ατράκτου του αεροσκάφους «Νοράτλας» στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι ο εντοπισμός της ατράκτου.

Σε δηλώσεις ύστερα από το εθνικό μνημόσυνο του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Χριστάκη Βάσου Αντωνά, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου επιβεβαίωσε ότι «εντοπίστηκε το φτερό του αεροσκάφους «Νοράτλας», του ελληνικού μεταγωγικού που κατέπεσε το 1974 όταν κτυπήθηκε από φίλια πυρά.

Πρόσθεσε ότι «καθημερινά εντοπίζονται μικρά και μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους και οι ερευνητές που εργάζονται στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να εντοπιστεί η άτρακτος. Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστική σημασίας για τις έρευνες αλλά ο στόχος παραμένει να εντοπιστεί πρώτα η άτρακτος και αργότερα να βρεθούν και τα λείψανα των επιβαινόντων στο αεροσκάφος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φωτίου είπε πως «οι ανασκαφές γίνονται με κάθε προσοχή γιατί πρέπει να υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση τυχόν εντοπισμού εκρηκτικών και πυρομαχικών. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της επιστημονικής ομάδας που εργάζεται καθημερινά στον Τύμβο Μακεδονίτισσας ».

Σε άλλη ερώτηση ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως «θα πρέπει πρώτα να δούμε σε ποια κατάσταση θα εντοπιστούν τα κομμάτια του αεροσκάφους και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η αξιοποίηση του, δηλαδή είτε να εκτεθεί σε μουσείο είτε εκεί όπου εντοπίστηκε δηλαδή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας».