Καζάνι που βράζει η Τουρκία – συγκρούσεις με νεκρούς και απαγορεύσεις

Τρεις Τούρκοι αστυνομικοί και πέντε μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν από το πρωί σήμερα σε νέο κύκλο επιθέσεων στη ΝΑ Τουρκία, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του Ντιγιάρμπακιρ όπου ξέσπασαν τα επεισόδια.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΡΚΚ με έκρηξη αυτοκινήτου στο Σιρνάκ και ένας ακόμη με επίθεση με ρουκέτα στην επαρχία Σιλβάν, κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με επιθέσεις με ελικόπτερα και από την ξηρά και σκοτώθηκαν πέντε μαχητές του ΡΚΚ.

Ο Νομάρχης Ντιγιάρμπακιρ κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην ιστορική περιοχή Σουρ από τις 5 σήμερα το πρωί, χωρίς να γίνεται γνωστό πότε θα λήξει. Μετά την ανακοίνωση της διαταγής του Νομάρχη ξέσπασαν επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά αστυνομικοί. Η απαγόρευση αφορά 15 συνοικίες ενώ ίδια διαταγή είχε εκδοθεί και την περασμένη Κυριακή μετά από παρόμοια γεγονότα. Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς από την πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ έκανε έκκληση σήμερα το πρωί προς όλες τις πλευρές για κατάπαυση του πυρός. Ανακοίνωσε δε την απόφασή του να ηγηθεί και πάλι μιας ομάδας μελών του κόμματος που θα πορευθεί προς την Σουρ όπου κηρύχθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Το ίδιο προσπάθησε να πράξει και για την πόλη Τζίζρε την περασμένη Πέμπτη, όπου η απαγόρευση ίσχυε για 9 ημέρες και έληξε χθες το πρωί.

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως πάνω από 100 Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες και εκατοντάδες μαχητές του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Ιουλίου που διακόπηκε η εκεχειρία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων, ύστερα από την έναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κουρδικού που είχε ξεκινήσει το 2012, σημειώνοντας πως πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια βίας στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

Εξάλλου στο νομό Βαν ο Νομάρχης διέταξε την εκκένωση δύο συνοικισμών στο όρος Τεντιουρέκ με το αιτιολογικό ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα διεξάγουν εκεί επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ. Οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των περιοχών στη ΝΑ Τουρκία είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Κάτοικοι των δύο οικισμών δήλωσαν, σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Ντίτζλε, ότι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους, αναγκάστηκαν να το κάνουν το 1993 και πως δεν θέλουν πόλεμο, ούτε αδέρφια να σκοτώνουν αδέρφια, όταν ο ένας επιλέγει τα βουνά (εννοώντας το ΡΚΚ) και ο άλλος τον τουρκικό στρατό.

Πηγή:ΚΥΠΕ