Καβγάς Κασουλίδη – Νικόλα για βίζα και παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

 Η σύγκρουση σε υψηλούς τόνους μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Ι.Κασουλίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ, Ν.Παπαδόπουλου, συντηρήθηκε και σήμερα με τους δύο να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς.
Μιλώντας το πρωί στο Πρωινό Δρομολόγιο του κρατικού ραδιοφώνου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα στον «Φιλελεύθερο» στις 10 Μαΐου 2015  σε σχέση με συνέντευξη του ΥΠΕΞ σε τουρκικό ΜΜΕ, υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου εάν θα επιθυμούσε μια μέρα να ταξιδεύσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είχε απαντήσει πως θα τον βόλευε να πετά από εκεί για τις Βρυξέλλες. Κι αυτό χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ να διαφαίνεται στη δήλωση του κ. Κασουλίδη εάν εννοούσε σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού ή σε περίπτωση εφαρμογής κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών που κατηγόρησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως έναν από τους πολιτικούς στην Κύπρο που δεν θέλει λύση του Κυπριακού.
Σε παρέμβασή του επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «είναι πρακτική του κ. Παπαδόπουλου να στήνει σενάρια σε ανακρίβειες και στρεβλώσεις».
Διερωτήθηκε τι σχέση μπορεί να έχει το θέμα της απόφασης της Κομισιόν για θεώρηση διαβατηρίων για Τούρκους υπηκόους με την απάντηση που είχε δώσει σε Τούρκο δημοσιογράφο ο οποίος τον ρώτησε αν θα επιθυμούσε μια μέρα να ταξιδεύσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Διαβάζοντας το κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης που έδωσε στον Τούρκο δημοσιογράφο ο κ. Κασουλίδης είπε πως η ερώτηση δεν αφορούσε χρησιμοποίηση από μέρους του, του αεροδρομίου Τύμπου σε περίπτωση λειτουργίας του μέσω ΜΟΕ, αλλά σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού.
«Η απάντηση που έδωσα», σημείωσε, «ήταν ότι υποφέρω πολύ επειδή μία φορά τον μήνα απαιτείται να ταξιδεύων για τις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «επιθυμώ να έρθει μια μέρα που θα έχουμε λύση του Κυπριακού για να μπορώ να ταξιδεύω από την Τύμπου που είναι πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή».
Αναφορικά με την απόφαση της Κομισιόν να ανάψει το πράσινο φως στη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πήρε απόφαση να ψηφίσει υπέρ, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία έχει ένα λόγο παραπάνω για το θέμα αυτό, από τη στιγμή που η Τουρκία κάνει εποικισμό στην Κύπρο.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν πολιτικοί και ένας από αυτούς είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος που δεν θέλουν λύση του Κυπριακού. Αυτό, το στηρίζω στο γεγονός ότι λύση πρέπει να γίνεται αμοιβαία αποδεκτή αλλά αυτά που ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει δεν μπρορούν να γίνουν αποδεκτά από τα δύο μέρη».

Ωστόσο, το μεσημέρι σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως ο κ. Παπαδόπουλος θέλει λύση, αλλά η λύση που εισηγείται ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ν.Παπαδόπουλου που σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι θεωρεί τη δήλωση Κασουλίδη «ύβρη» και κάλεσε τον υπουργό να την αποσύρει άμεσα. Παράλληλα καλέσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υιοθετεί τις «διχαστικές δηλώσεις του υπουργού του».

Νικόλας: Ψευδής η κατηγορία Κασουλίδη πως «δεν θέλω λύση»

Είναι προφανές ότι μπροστά στην παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθεί, ο υπουργός Εξωτερικών έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, απευθύνοντας προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη το ερώτημα εάν υιοθετεί τις «διχαστικές δηλώσεις» του υπουργού του.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση της Κοινωνικής Συμφωνίας του ΔΗΚΟ με τους πολίτες, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «στο νέο ξέσπασμά του, ο κ. Κασουλίδης μου επιτέθηκε με τη ψευδή κατηγορία πως “δεν θέλω λύση”. Θεωρώ αυτή τη δήλωση ύβρη».
Εξέφρασε θλίψη «γιατί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας επιμένει να διχάζει το λαό, χωρίζοντας τους Ε/κ σε εκείνους “που θέλουν” και εκείνους “που δεν θέλουν λύση”. Και όλα αυτά σε συνέχεια του γνωστού αφηγήματος πως “η Τουρκία θέλει λύση, αλλά οι Ε/κ είναι το πρόβλημα” που επαναλαμβάνουν όλοι όσοι επιδιώκουν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν».
«Είναι πραγματικά τραγικό και επικίνδυνο», πρόσθεσε, «το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αποενοχοποιεί την Τουρκία με κάθε ευκαιρία, αλλά και το γεγονός ότι πλέον προσβάλλει και συκοφαντεί όσους Ελληνοκύπριους πολιτικούς και πολίτες διαφωνούν μαζί του».
Όπως είπε, «δεν περιμένω να κρίνει σωστά και αντικειμενικά ένας πολιτικός: Που δήλωσε ότι προτιμά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου επειδή τον βολεύει, που δήλωσε ότι το θέμα των εποίκων έχει επιλυθεί στις διαπραγματεύσεις, που το 2004 απειλούσε τους Ελληνοκύπριους ότι θα έρθει η μικρασιατική καταστροφή αν απορριφθεί το σχέδιο Ανάν και που διαψεύδεται από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέρα παρά μέρα».
«Περιμένω όμως ότι σύντομα ο κ. Κασουλίδης θα αρχίσει να συμπεριφέρεται με περισσότερη σοβαρότητα. Και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθεί με τα καθήκοντά του και θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, που πλέον υιοθετείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπλήρωσε.
Τέλος, συνέχισε, «είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω ευθέως τον πρόεδρο Αναστασιάδη: Υιοθετεί τις διχαστικές δηλώσεις του υπουργού του, κ. Κασουλίδη, ο οποίος με τη γνωστή επιπολαιότητα που τον χαρακτηρίζει, μοιράζει συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς; Ποια είναι επιτέλους η θέση της κυβέρνησης για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες; Συμφωνεί ή διαφωνεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αν διαφωνούν, τι σκοπεύουν να κάνουν για να αποτρέψουν την εφαρμογή της;».
«Αυτά οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση και όχι να της φταίει η αντιπολίτευση για την αποτυχία της δικής της πολιτικής», είπε.
Σύγκληση του Εθνικού ζητά το ΔΗΚΟ
Το πρωί, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είχε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για αμηχανία και σύγχυση. Όπως ανέφερε με την απόφαση της Κομισιόν είναι ορατός ο κίνδυνος, 80 εκατομμύρια Τούρκοι να διακινούνται στην Κύπρο, εάν καταργηθεί η βίζα για Τούρκους πολίτες
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν συμφωνεί με την απόφαση της Κομισιόν, με την οποία είπε, οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στην Κύπρο, ενώ οι κύπριοι πολίτες δεν θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στη χώρα τους.
«Δυστυχώς» είπε, «βρισκόμαστε σε αμυντική διάταξη», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έριξε την μπάλα στην κερκίδα και προσεύχεται ότι θα μας σώσουν άλλες χώρες».
Ο Ν.Παπαδόπουλος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ επικίνδυνη. «Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πως θα αποτρέψει τις εν λόγω επικίνδυνες εξελίξεις», ανέφερε.