Κάτω τα χέρια απο τις Δημοτικές Εκλογές – Πως θα ζήσουν οι ανθοπώλες και οι εστιάτορες; Ντροπή σας

 

Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η πρόταση για αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνοδευόμενη με πρόταση για παράταση των Δημοτικών Εκλογών 2016, μέχρι και τις επόμενες Ευρωεκλογές.

Εγώ προσωπικά διαφωνώ έντονα με αυτή την πρόταση. Η Κύπρος περνά δύσκολες ώρες οικονομικής κρίσης. Η πρόταση αυτή στρέφεται εναντίον της προεκλογικής κατανάλωσης, στην οποία επιδίδονται με σθένος οι υποψήφιοι. Πως θα επιβιώσουν τα ανθοπωλεία που πουλούν αβέρτα στεφάνια στις εκλογές, οι τυπογράφοι που τυπώνουν καρτούλλες, οι καφέδες κυριών, οι καρέκλες επισήμων μέχρι και σε σχολικές γιορτές νηπιαγωγείου.

Αμ το άλλο; Πώς να ζήσουν οι εστιάτορες; Αυτούς τους σκέφτηκε κανένας; Θα φορέσουν τα μαύρα τους τα καημένα χοιρίδια που θα πάνε για σφαγή να γίνουν μπέικον, σουβλάκια, σεφταλιές για να ικανοποιήσουν και να γεμίσουν όλα εκείνα τα προεκλογικά τραπέζια για Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. Μέχρι και οι ιερόδουλες των οίκων ανοχής θα χάσουν το σεφτέ εν καιρό κρίσης αν αναβληθούν, αφού ως Ευρωπαίοι υπήκοοι έχουν το δικαίωμα ψήφου. «Μουρό μου τι ούμορφος που είσαι;» «Θα με ψηφίσεις κούκλα μου;» «Βάλε μι ποτό και θα του σκεφτώ».

Πρέπει και επιβάλλεται να παραμείνει η κατάσταση ως έχει. Τον Μάιο να ζούμε την προεκλογική για τη Βουλή, τον Δεκέμβριο για τους Δήμους, το 2018 για προεδρικές, το 2019 ευρωεκλογές. Ένα τρελό πανηγύρι που δεν λέει να τελειώσει.

Όχι όχι όχι…διαφωνώ εντονότατα. Θα πρέπει οι Δήμοι μας να διατηρήσουν τις δομές, εξουσίες και τσιφλίκια τους. Γιατί στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε με πόση ευσυνειδησία κάποιοι τοπικοί άρχοντες έβγαιναν σε προσφορές και διαχειρίζονταν τα χρήματα των δημοτών τους. Πως θα έχει ο κάθε Δήμος και γειτονιά τη διαχείριση των σκυβάλων και αποχετευτικού. Για όνομα του Θεού. Είναι κρίση…θέλουν πολλοί να φάνε μίζες. Μην τα κάνετε συγκεντρωτικά…

Όχι όχι όχι…διαφωνώ εντονότατα. Γιατί οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι το στολίδι και καμάρι της Κυπριακής εργατικής τάξης. Με προνόμια δημοσίων υπαλλήλων, μισθούς Υπουργικούς και εργατική διάθεση κηφήνα. Όχι όλοι. Οι περισσότεροι όμως. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι διορίζονταν από δημοτικούς συμβούλους και Δημάρχους, με διαφανή κριτήρια που έχουν να ζηλέψουν και στην Ευρώπη, αξιοκρατικά και πάντοτε επιλέγοντας του άριστους των αρίστων… Και εκείνοι οι λίγοι που πραγματικά κοπιάζουν στους Δήμους νιώθουν εγκληματίες και τους αντιμετωπίζουν ως λεπρούς οι συνάδελφοί τους γιατί χαλούν την πιάτσα. Πω πω πω…τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους με την αναδιάρθρωση των Δήμων.

Όχι όχι όχι…διαφωνώ εντονότατα. Πως τόλμησαν κάποιοι να σπάσουν αυτά τα τσιφλίκια. Που καταντήσαμε κάθε γειτονιά να γίνεται και Δήμος και να έχεις Δημάρχους που νομίζουν ότι είναι και οι Super-Πολιτικοί.

Κάθε γειτονιά να έχει το δημοτικό γραμματέα, τον δημοτικό ταμία, τον υπεύθυνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, τον υπεύθυνο των τεχνικών υπηρεσιών. Τους δικούς τους προϋπολογισμούς (χρέη δηλαδή), τα δικά τους στάδια, γήπεδα, αίθουσες εκδηλώσεων. Τους δικούς τους εργάτες που μαζεύουν τα σκουπίδια και που αν η τσάντα με τα σκουπίδια είναι 10 μέτρα πιο κάτω από την αρμοδιότητα ενός Δήμου, δεν το μαζεύουν γιατί δεν εμπίπτει στην σφαίρα των δικών τους δημοτικών σκουπιδιών.

Όχι όχι όχι…διαφωνώ εντονότατα. Υποχρέωση αυτής της δημοκρατίας είναι η προκήρυξη δημοτικών εκλογών το 2016, για να εκλέξουμε νέους Δημάρχους να καταργήσουν υπηρεσίες των Δήμων. Αφού αυτοί που θα εκλεγούν θα παίζουν πάνω στα δακτυλάκια τους, τους προϋπολογισμούς των δήμων, γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ικανότητες των υπαλλήλων των Δήμων τους, γνωρίζουν τις ανάγκες… τα πάντα. Σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι. Θα υπόσχονται να κάνουν τους δήμους τους μεγάλους και τρανούς κατά τη προεκλογική και αναλαμβάνοντας θα έχουν την ευθύνη να κλείσουν υπηρεσίες που δεν γνώριζαν καν ότι τις είχαν. Τεράστια πρόοδος στα ζητήματα προγραμματισμού.

Όχι όχι όχι…προέχει η ανάγκη να «ξοδκιάσουμε» και να πετάξουμε μερικά εκατομμύρια σαν πολιτεία να προκηρύξουμε Δημοτικές Εκλογές για να ικανοποιήσουμε τις μωροφιλοδοξίες ενός εκάστου υποψηφίου Δημάρχου και Δημοτικού Συμβούλου. Αφού οι περισσότεροι ξεκίνησαν εδώ και 1-2 χρόνια την προεκλογική τους ή την αντιπολίτευση τους, πώς να αντέξει η «πεζίνα» τους μέχρι και το 2019. Εν κρίμα τα μωρά.

Στις δημοτικές εκλογές της Νέας Υόρκης, οι ψήφοι ήσαν περισσότεροι από το συνολικό πληθυσμό της Κύπρου. Αλλά φυσικά, εμείς στη Κύπρο, επειδή όπως όλα δείχνουν και όπως όλοι παρατηρούμε, ο πήχης της δημοκρατίας μας είναι υψηλότερος. Για αυτό και κάθε γωνιά έχει τον μουχτάρη και τον Δήμαρχό της. Στην Αμερική έχουν εκλογές και την ίδια μέρα ψηφίζουν για 10 διαφορετικά πράγματα. Αυτό θα πει πολιτισμός, εκσυγχρονισμός και πρακτικότητα. Όχι εμάς…κάθε 6 μήνες να στήνουμε κάλπες για να έχουν οι πολιτικοί μας δουλειά. Και να έχουν και οι «ευεργέτες» των κομμάτων ευκαιρίες να «λαδιάσουν» καλά τις κομματικές μηχανές.

Για αυτό σας λέω…διαφωνώ… αφήστε τα τσιφλίκια τους όπως είναι και να κάνουμε κάθε χρόνο εκλογές όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Μην τολμήσετε να μετακινήσετε τις δημοτικές εκλογές. Θα είναι έγκλημα. Έγκλημα.

Διογένης