Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση, ο εντοπισμός του γιγαντιαίου κοιτάσματος 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η προφορική συμφωνία Λευκωσίας – Καΐρου, για πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, μετά την εξέλιξη αυτή, φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να διαφοροποιηθεί.
Σύμφωνα με την κοινή λογική, η Αίγυπτος μετά την ανεύρεση των τεραστίων κοιτασμάτων από την Ιταλική ENI, είναι πολύ πιθανό να επανεξετάσει την ενεργειακή της πολιτική.
Τα 30 τρις δεν είναι αμελητέα ποσότητα -και αν λάβει κάποιος υπόψη- ότι η χώρα διαθέτει δύο τερματικά, τα οποία έχουν αδρανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ εύκολο να εξάγει το συμπέρασμα, ότι η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα δεν θα είναι ίσως αυτή που επιδίωκε η πλευρά μας.
Βεβαίως, όλα τελούν υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης των κοιτασμάτων, αλλά όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που γειτνιάζει με το οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, είναι χρυσοφόρα.
Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων πρέπει κάποιοι εδώ στην Κύπρο, πρώην λαλίστατοι, να μην «εξαφανίζονται», αλλά να ενημερώνουν τους πολίτες, διότι η τελευταία ελπίδα που έχει απομείνει σ’ αυτόν τον δύσμοιρο τόπο είναι το φυσικό αέριο. Πρέπει, λοιπόν, να μην αποδειχθεί απλώς αέριο!
Κρατίνος