Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Ρέντσι

Με 369 ψήφους υπέρ, 193 κατά και 2 αποχές, η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής, η οποία είναι συνδεδεμένη με την οριστική έγκριση των συμφώνων συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Ο νέος νόμος, για τον οποίο έχει ορισθεί και μια τελευταία ψηφοφορία την Πέμπτη, προβλέπει την παροχή ίδιων δικαιωμάτων με τον πολιτικό γάμο, με μόνη εξαίρεση την υιοθεσία των παιδιών. Για την περίπτωση αυτή όμως, σειρά αποφάσεων της ιταλικής Δικαιοσύνης, έχουν επιτρέψει στο πρόσφατο παρελθόν την υιοθέτηση του παιδιού του συντρόφου.

“Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για μεγάλο αριθμό πολιτών”, έγραψε στο Facebook o Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος πρόσθεσε ότι “οι νόμοι πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι τις ιδεολογίες”.

Οι καθολικοί επίσκοποι της Ιταλίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την προσφυγή στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντρέα Ορλάντο, απάντησε ότι “η αναμονή για τα δικαιώματα αυτά διήρκεσε ήδη πολύ καιρό”. Η υπουργός συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, Μαρία Έλενα Μπόσκι, η οποία ανέλαβε πρόσφατα και καθήκοντα υπουργού ισότητας, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θέλησε να φορέσει κονκάρδα με τα
χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμβολο των αγώνων για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Καθολικές οργανώσεις που είχαν κινητοποιηθεί κατά της έγκρισης του νόμου, έκαναν γνωστό ότι πρόκειται να συλλέξουν υπογραφές με στόχο να οργανωθεί ακυρωτικό δημοψήφισμα. Κατά την δεκαετία του `70, το συντηρητικό, πάντα, μέτωπο, είχε αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία, προσπαθώντας να πετύχει την ακύρωση το νόμου που προέβλεπε το δικαίωμα στο διαζύγιο.

Ο νόμος, τελικά, παρέμεινε σε ισχύ, αφού οι περισσότεροι Ιταλοί τον θεώρησαν ορθό και αναγκαίο.