Ιστορική συμφωνία Ε/κ- Τ/κ στη ναυπηγική βιομηχανία – Ποιος είναι ο Ε/κ επιχειρηματίας

Famagusta port.

Ιστορική, χωρίς αμφιβολία, μπορεί να θεωρηθεί συμφωνία την οποία υπέγραψαν δύο επιχειρηματίες ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος και αφορά τον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για την εταιρεία Ocean Well, Πηγή Ωκεανού και συστάθηκε από την Τουρκοκυπριακή εταιρεία Shipyard Famagusta, η οποία δραστηριοποιείται στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και την Ελληνοκυπριακή εταιρεία FAMA LTD, που παρέχει υπηρεσίες σε ναυπηγείο στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, πρόκειται για την πρώτη σοβαρή εμπορική συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, ύστερα από πολλά χρόνια.

Γράφει ακόμη ότι με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκοκυπριακή εταιρεία θα μπορεί να αναλαμβάνει τη συντήρηση και την επισκευή ξένων δεξαμενοπλοίων, ενώ η Ελληνοκυπριακή θα μπορεί να κάνει το ίδιο στη Λεμεσό με πλοία υπό Τουρκική σημαία.

Ο διευθυντής του ναυπηγείου Famagusta, Ραμαζάν Γκιουντογκρού, δήλωσε ότι στόχος της συμφωνίας είναι η μεταφορά εργασιών από τη Λεμεσό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στη Λεμεσό.

Ο διευθυντής της εταιρείας FAMA Group, Τόμης Τζωρτζής, δήλωσε ότι λόγω της συνεργασίας αυτής έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ναυπηγείο, το μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας το ένα πόδι στη Λεμεσό και το άλλο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε επίσης ότι η συνεργασία θα αποβεί προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου.

Φήμη