Ιστορική απόφαση στην Ιαπωνία – Μετά απο 70 χρόνια εγκρίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων

70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Ιαπωνικό κοινοβούλιο, αποφάσισε την ψήφιση νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων Ιαπωνίας.

Η δεύτερη πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, πήρε αργά ψες το βράδυ την ιστορική όπως χαρακτηρίζεται απόφαση για έγκριση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με βάση τις πρόνοιες του Ιαπωνικού συντάγματος, ο στρατός της Ιαπωνίας, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για σκοπούς άμυνας.

Περαιτέρω, μετά και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την υπεράσπιση και προστασία της Ιαπωνίας, έναντι οποιουδήποτε εχθρού και μέχρι σήμερα, στην Ιαπωνία βρίσκονται 40.000 περίπου Αμερικανοί στρατιώτες.

Japan Parliament Protests

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe, εν μέσω διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στο Τόκιο με πέραν των 30.000 διαδηλωτών, προώθησε νομοθετική ρύθμιση, βάση της οποίας η Ιαπωνία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός Ιαπωνίας για τους εξής λόγους:

  1. Εάν γίνει επίθεση εναντίον της Ιαπωνίας, ή κάποιου στενού συμμάχου της και το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του λαού και αποτελεί κίνδυνο για το λαό και εφόσον όλες οι ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν αποτύχει.
  2. Εάν δεν υπάρχει άλλη μέθοδος απόκρουσης ενδεχόμενης επίθεσης προς την Ιαπωνία
  3. Εάν η επίθεση θα είναι περιορισμένου χαρακτήρα και σκοπού.

Japan Parliament

Σε μια περιοχή, όπου η στρατιωτική υπεροχή τόσο της Κίνας όσο και της Νοτίου Κορέας είναι πλέον δεδομένη, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ανέφερε ότι είναι τεραστίας σημασίας η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ιαπωνικού στρατού.

Αναλυτές, πιστεύουν ότι η νέα νομοθεσία, δίδει θεωρητικά το δικαίωμα στην Ιαπωνία να αποκρούσει οποιεσδήποτε επιθέσεις ή και πυραύλους που ενδεχομένως να εκτοξευθούν από την Νότιο Κορέα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή ακόμα και επιχειρήσεις επι του εδάφους της Νοτίου Κορέας. Παρά τούτο, ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe, υποστήριξε ότι επεμβάσεις επι του εδάφους δεν καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Το 2013, στην Αλγερία, 10 Ιάπωνες όμηροι δολοφονήθηκαν, σε τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Ως ίσχυε η νομοθεσία τότε, ο Ιαπωνικός στρατός και οι ειδικές δυνάμεις, στερούντο εθνικής νομικής δικαιοδοσίας να επέμβουν και να σώσουν τους Ιάπωνες. Έκτοτε, θεωρείται ότι αυτό το συμβάν, αποτέλεσε την αφορμή για να προωθηθεί η νέα νομοθεσία.