Ιστορική απόφαση: Η Νορβηγία πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί το FM radio

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Νορβηγίας προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, καθώς ανακοίνωσε ότι η σκανδιναβική χώρα θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα καταργήσει το αναλογικό FM radio και θα μεταβεί αποκλειστικά στο ψηφιακό ραδιόφωνο μέχρι το 2017.

Η Νορβηγία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα «ξεχάσει» τα οικεία (και αγαπημένα από κάποιους ρομαντικούς…) παράσιτα που ακούν οι ακροατές του ραδιοφώνου όταν αλλάζουν σταθμό.

Μόνο πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (τρεις εκ των οποίων είναι δημόσιοι) που εκπέμπουν στα FM διαθέτει σήμερα η αχανής και αραιοκατοικημένη χώρα (μόλις 5,1 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν σε 385.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ελάχιστοι βεβαίως στον αρκτικό κύκλο).

Αντιθέτως, σήμερα διαθέτει 22 ψηφιακούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και θα μπορέσει να προσθέσει άλλους 20, μόλις γενικευθεί η χρήση του Digital Audio Broadcasting ή DAB (πρόκειται για το σύστημα ψηφιακής μετάδοσης που χρησιμοποιεί η Νορβηγία).

«Οι ακροατές θα έχουν πρόσβαση σε προγράμματα μεγαλύτερης ποικιλίας και εξειδίκευσης και θα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ήχου», δήλωσε η νορβηγίδα υπουργός Πολιτισμού Θόρχιλντ Ουιντβέι. Πέραν όλων αυτών, σύμφωνα με την υπουργό, η μετάδοση ραδιοφωνικού σήματος μέσω των κυμάτων FM κοστίζει οκτώ φορές ακριβότερα όσο η ψηφιακή μετάδοση.

Η Νορβηγία είναι πρωτοπόρος, εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ψηφιακό ραδιόφωνο. Ο NRK Klassisk, ο δημόσιος σταθμός που μεταδίδει κλασική μουσική, υπήρξε ο πρώτος στον κόσμο που εξέπεμψε ψηφιακό σήμα τον Ιούνιο του 1995, χάρη βεβαίως στην τεχνολογία DAB.

Να σημειωθεί ότι αρκετές χώρες σε Ευρώπη και Ασία βρίσκονται σε παρόμοιες διαδικασίες κατάργησης του FM Radio για χάριν του DAB, επομένως, μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε και άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμα της Νορβηγίας.

Τέλος, αναφέρουμε ιστορικά ότι η τεχνολογία FM radio χρησιμοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 (η πατέντα κατοχυρώθηκε το 1933) και στην Ελλάδα από τα μέσα των 70’s.