Ισπανία: φοβούνται τρομοκρατική ενέργεια – τι δηλώνει ο Ισπανός ΥΠΕΣ

“Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης” στην Ισπανία, δηλώνει ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ-Ντίαθ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα, και προσθέτει πως η “τζιχαντιστική απειλή” θέτει την κατάσταση της ασφάλειας της χώρας “στο πιο κρίσιμο” σημείο που έχει βρεθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004.

“Βρισκόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη”, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 191 ανθρώπους, ενώ 2.000 είχαν τραυματισθεί, δηλώνει ο Φερνάντεθ-Ντίαθ στη συντηρητική εφημερίδα ABC.

Ο υπουργός λέει πως δεν θέλει να δημιουργήσει πανικό, όμως “το επίπεδο συναγερμού 4 (σε μια πενταβάθμια κλίμακα) ανταποκρίνεται σε μια πραγματικότητα. Σημαίνει πως υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης και πως έχουμε καθήκον να ενεργήσουμε βάσει αυτού, μεταξύ άλλων ενημερώνοντας την κοινή γνώμη”.

Σχετικά λίγοι Ισπανοί πολίτες έχουν φύγει από τη χώρα για να ενταχθούν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζει ο υπουργός, ο οποίος τους αριθμεί σε 116, από τους οποίους οι 16 έχει καταγραφεί πως έχουν επιστρέψει. Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, “κάλεσε τους μουτζαχεντίν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εκεί όπου βρίσκονται” για να τιμήσουν την επέτειο της ανακήρυξης του ισλαμικού χαλιφάτου.

Ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχει πολύ δραστηριότητα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να θελήσει να δώσει λεπτομέρειες. Ο Φερνάντεθ-Ντίαθ αναφέρθηκε επίσης στην ανάδυση ενός νέου κινδύνου, τον οποίο αντιπροσωπεύει “ο απογοητευμένος τρομοκράτης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησής του, αλλά δεν μπόρεσε να φύγει για να πολεμήσει σε μια ζώνη σύγκρουσης και οφείλει να παραμείνει στη χώρα του”. “Είναι ένα δυναμικό κινδύνου το οποίο έχουμε εντοπίσει στην Ισπανία”, δήλωσε στην ABC.

Πηγή:ΚΥΠΕ