Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός 2016 χωρίς νέους φόρους και νέα μέτρα

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο κρατικός προϋπολογισμό για το 2016. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού ότι είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, σημειώνοντας πως έχει περιοριστεί πλήρως το έλλειμμα και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, νέους φόρους ή νέες επιβαρύνσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού ότι είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, σημειώνοντας πως έχει περιοριστεί πλήρως το έλλειμμα και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, νέους φόρους ή νέες επιβαρύνσεις.

Αντίθετα, είπε, υπάρχει αύξηση των πρωτογενών δαπανών, κυρίως των αναπτυξιακών κατά 5%.

Το 2015, πρόσθεσε, θα καταγράψει ένα αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μας οριστικά την ύφεση, και αυτή την πορεία ανάκαμψης θα στηρίξουμε και το 2016.

Ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική την επίτευξη αυτού του στόχου «που συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τον περιορισμό ελλειμμάτων που επιβάρυναν πολίτες και επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα πλέον στήριξης και περαιτέρω ώθησης της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας».

Εκτιμά, παράλληλα, πως το 2015 θα καταγράψει ένα αρκετά ικανοποιητικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω οριστικά την ύφεση. Διαβεβαίωσε, δε, ότι αυτή η πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης θα στηριχτεί και για το 2016.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα για φοροελαφρύνσεις, ο Χ. Γεωργιάδης είπε ότι η «χαλάρωση» δεν είναι η λέξη που θα υιοθετούσε. Αντιθέτως, θα τόνιζε πως η προσπάθεια και η συνέπεια δεν πρέπει να χαλαρώσει και δεν πρέπει να χαλαρώσει ούτε και μετά από λίγους μήνες όταν θα έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

«Επιδιώκουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά το σημαντικό είναι τους πετυχαίνουμε αυτούς τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων και επιβαρύνσεων, αλλά αντιθέτως, ευθυγραμμίζοντας τα δημόσια οικονομικά με την πορεία της πραγματικής οικονομίας έχουμε κάποια στοχευμένη αύξηση των δαπανών κυρίως των αναπτυξιακών» σημείωσε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι και στο ζήτημα φορολογίας έχουν ήδη παρουσιαστεί και έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους εγκριθεί κάποια φορολογικά κίνητρα το περασμένο καλοκαίρι που ενθαρρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και τις επενδύσεις στον τόπο.

«Ακόμη και προχθές, στο ζήτημα φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας μπορέσαμε με λελογισμένο και σταδιακό τρόπο να εισηγηθούμε μια περαιτέρω αύξηση της έκπτωσης» πρόσθεσε   Στο ζήτημα της φορολογίας διαβεβαίωσε ότι είναι χωρίς αμφιβολία και εκτός συζήτησης η όποια αύξηση φορολογίας που θα επιβάρυνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως (γίνονται) σταδιακά και προσεκτικά βήματα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, χωρίς ποτέ αυτό να ισοδυναμεί με γενικότερη χαλάρωση της προσπάθειας ή της συνετής διαχείρισης δημοσίων οικονομικών.   Για τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την οικονομία μας να αποκατασταθεί με οριστικό και διατηρήσιμο τρόπο η πιστοληπτική ικανότητα.

«Να μην έχουμε ανάγκη προγραμμάτων στήριξης, να θέσουμε εκτός συζήτησης την όποια ανάγκη υπαγωγής σε δεύτερο μνημόνιο, αλλά αντιθέτως σε λίγους μήνες να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια» είπε.

Γι’ αυτό είπε ότι βασικότερη επιδίωξη που υπηρετεί όλους αυτούς τους στόχους, δηλαδή της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής μια σειρά πολύ σημαντικών νομοσχεδίων και με τον ίδιο ρυθμό αποφασιστικής προώθησης μεταρρυθμίσεων, θετικών αλλαγών και εκσυγχρονιστικών τομών θα συνεχίσουμε» είπε.   Ερωτηθείς αν ο προϋπολογισμός προβλέπει έξοδο από το μνημόνιο ενωρίτερα, σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

«Η έξοδος από το μνημόνιο προβλέπεται στο μνημόνιο και η ημερομηνία ολοκλήρωσης του είναι αρχές του 2016. Αλλά χωρίς αμφιβολία ο  προϋπολογισμός αποτυπώνει τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών που ήταν μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις».