Ισλαμιστής ο ύποπτος για την επίθεση στο τρένο της Thalys; Τι λέει ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Ο βαριά οπλισμένος άνδρας που συνελήφθη στη Γαλλία αφού άνοιξε πυρ πάνω σε μία αμαξοστοιχία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή “στο ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα.

“Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί”, όμως “αν η ταυτότητα την οποία δηλώνει” επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για έναν Μαροκινό 26 ετών, τον οποίο υπέδειξαν οι ισπανικές αρχές στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών λόγω του ότι ανήκε στο κίνημα αυτό, επιβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι γαλλικές υπηρεσίες είχαν βάλει τότε ένα “S” στον φάκελό του, ώστε να τον εντοπίσουν αν ερχόταν στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Καζνέβ, ο άνδρας αυτός διέμενε το 2014 στην Ισπανία και στη συνέχεια το 2015 στο Βέλγιο. Μάλιστα ο δράστης επιβιβάστηκε από τις Βρυξέλλες στο Thalys. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας “βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου”.

Ο ύποπτος ανακρίνεται στην έδρα της υποδιεύθυνσης κατά της τρομοκρατίας και της γενικής διεύθυνσης εσωτερικής ασφάλειας, στην περιοχή του Παρισιού, όπου μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί από την Αράς, μία πόλη της βόρειας Γαλλίας στην οποία συνελήφθη.