Ιερή υποκρισία

Είκοσι μία μέρες μετά την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ του έστειλε συγχαρητήρια επιστολή.

Είναι λογικό να διερωτηθεί κάποιος γιατί άργησε να πάει το γράμμα…

Δεν άργησε, ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου καθυστέρησε να το στείλει.

Η ”Ιερή” επιστολή, διαβιβάστηκε προς τον Μουσταφά Ακκιντζί από επίσης ”Ιερά” χέρια, αυτά του Μουφτή Ταλίπ Αταλάι.

Στην επιστολή του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συγχαίρει τον Μουσταφά Ακκιντζί για την εκλογή του, στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και του εύχεται ο Θεός να του δίνει δύναμη για να ανταπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα, αλλά και να εργαστεί για το καλό της κοινής πατρίδας και όλου του λαού της Κύπρου.

Πόση ειλικρίνεια, όμως, μπορεί να κρύβουν τα λόγια και οι ευχές του Μακαριοτάτου;

Ένα μήνα πριν την εκλογή Ακκιντζί, σε συνέντευξή του στον τύπο, είχε δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι παρά το γεγονός ότι θέλει λύση του Κυπριακού ”δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί” κατά την έκφρασή του.

Η απαισιοδοξία του Αρχιεπισκόπου, δηλωμένου αντιομοσπονδιακού, δεν έχει υποχωρήσει, παρά την εκλογή ενός περισσότερο Κυπρίου και λιγότερου Τούρκου, στην ηγεσία του ψευδοκράτους.

Προέβη μάλιστα και σε νουθεσίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι στις συνομιλίες δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από τις θέσεις μας.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε τέτοια περίπτωση, δεν θα διστάσει να καλέσει και πάλι το λαό ν’ απορρίψει ένα ενδεχομένως κακό σχέδιο λύσης.

Το ζητούμενο είναι τι θεωρεί η εκκλησία κακό σχέδιο λύσης, διότι το ευκταίο γι’ αυτήν μπορεί να είναι και ένα θαύμα, στο οποίο, αν πιστέψουμε όλοι, μπορεί να πραγματοποιηθεί και να γίνει εφικτό.

Στην πολιτική όμως, δεν γίνονται εύκολα θαύματα.

Το θέμα είναι πόσο δυνατός παραμένει ο λόγος του Αρχιεπισκόπου και ποια απήχηση μπορεί να έχει αυτός ο λόγος στον λαό.

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, αυτή τη φορά, πρέπει να ζυγίσει τη στάση που θα τηρήσει στο Κυπριακό.

Πρέπει να συμπεριφερθεί ως πνευματικός ηγέτης και όχι ως πολιτικός, οικονομολόγος, αρχιλογιστής, η αρχιδιαχειριστής όπως συνηθίζει , αναλόγως του προβλήματος που έχει να επιληφθεί.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από πνευματική καθοδήγηση και όχι από ”Ιερές” πολιτικές υποδείξεις και παρεμβάσεις.

Κρατίνος