«Θρίλερ» δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Στο νήμα φαίνεται ότι θα κριθεί ο νικητής των επικείμενων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Αγορά» στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 24,6% έναντι 22,8% για τη ΝΔ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το Ποτάμι με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%. Στο 4,7% το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων, στο 4,2% της Λαϊκής Ενότητας, στο 3,9% του ΠΑΣΟΚ και εκτός Βουλής με 2,3% οι ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 38,1% έναντι 31,7% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Την ίδια ώρα το εύρος ποσοστών που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις της Marc, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Metron Analysis και της ProRata που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα είναι το εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: από 23% ως 29%
Νέα Δημοκρατία: από 19,5% ως 27,8%
Χρυσή Αυγή: από 5,5% ως 8,3%
Ποτάμι: από 4% ως 6,7%
ΚΚΕ: από 4,2% ως 6%
ΠΑΣΟΚ: από 4,4% ως 5,4%
Λαϊκή Ενότητα: από 3,5% ως 5%
Ενωση Κεντρώων: από 3% ως 5,5%
ΑΝΕΛ: από 2% ως 3%
«Στα ίσα» δίνεται η μάχη και στο πεδίο της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα με 50,9%, έναντι 49,1% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όπως δείχνει η έρευνα της Marc.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αντίστοιχα, οι θετικές και πολύ θετικές γνώμες για τον Αλέξη Τσίπρα φτάνουν το 29,5%, έναντι του 26% για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, από την κάλπη -στην αρχή του προεκλογικού αγώνα των κομμάτων- θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψει οκτακομματική Βουλή, η οποία μπορεί να είναι και εννεακομματική εάν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξασφαλίσουν τουλάχιστον 3%, αντλώντας και από την δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Δείτε αναλυτικά:

δημοσκόπηση MRB
δημοσκόπηση Marc και Metron Analysis
έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
δημοσκόπηση ProRata
Τι λένε οι μετρήσεις των κομμάτων
Τα επιτελεία των δυο κομμάτων αναλύουν πυρετωδώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τις πρώτες μετρήσεις.

Στο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζει η χαμηλή συσπείρωση του κόμματος που φαίνεται να προσεγγίζει το 50 % με 55 % σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Ιανουαρίου.

Αδύνατο σημείο φαίνεται να είναι επίσης και οι νεαρές ηλικίες 18 – 30, εκεί όπου στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει πολύ υψηλά ποσοστά. Στη Νέα Δημοκρατία οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους βλέπουν τη διαφορά από μια έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η συσπείρωση της ΝΔ φαίνεται κοντά στο 75%, κάτι που στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν μια καλή αφετηρία.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι φαίνονται προς στιγμή μοιρασμένοι λένε στη Συγγρού ενώ και τα ποιοτικά στοιχεία του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο. Το γεγονός ότι οι δύο δημοσκοπήσεις δίνουν εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες φαίνεται πως δεν πτοεί το κόμμα καθώς η εκπρόσωπός του, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε ότι το ίδιο είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές.

Σε ποσοστό 64% οι πολίτες κρίνουν λανθασμένη την προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 24% έχει αντίθετη άποψη. Στην ερώτηση για το εάν η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει πάση θυσία εντός του ευρώ το 68% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό, έναντι 28% που απαντά αρνητικά.

Οι θετικές γνώμες για τον Αλέξη Τσίπρα, φτάνουν το 41% και οι αρνητικές το 34%. Ο Ευ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 34% θετικές απόψεις και 32% αρνητικές. Στο 39% φτάνουν οι αρνητικές απόψεις για τον Στ. Θεοδωράκη και στο 25% οι θετικές, ενώ αρνητική άποψη έχει το 43% για τον Δημ. Κουτσούμπα και θετική το 16%.

Συντριπτικά αρνητικές είναι οι απόψεις για τον Ν. Μιχαλολιάκο (78%), ενώ μεγάλα αρνητικά ποσοστά συγκεντρώνουν οι Π. Λαφαζάνης με 57% και Π. Καμμένος με 50%. Η Φώφη Γεννηματά έχει 40% αρνητικές και 24% θετικές απόψεις.

Πολύ κακές είναι και εντυπώσεις των ερωτηθέντων από τη συμπεριφορά Ζωής Κωνσταντοπούλου με 55% αρνητικές γνώμες ενώ αρνητική είναι και η κοινή γνώμη για τη στάση του Γιάννη Βαρουφάκη με 42% έναντι 27% που τον αξιολογεί θετικά.

Πηγή:ethnos.gr