Θεωρούνται επικίνδυνα – Ζητείται λύση για τα ηλεκτρικά τρίκυκλα – Συνεργασία αστυνομίας και ΤΟΜ

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την ευρεία χρήση ηλεκτρικών τρικύκλων, ειδικά σε παράλιες τουριστικές περιοχές, ανάγκασαν την Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών να συνεργαστούν προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για λήψη τελικής απόφασης αναφορικά με την εισαγωγή και χρήση τους.

podilato

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει και τα παράπονα που λαμβάνουν η Αστυνομία, οι τοπικές αρχές και άλλοι αρμόδιοι φορείς για τη χρήση των ηλεκτρικών τρικύκλων, ειδικά στις παραλιακές περιοχές, έχει ξεκινήσει συνεργασία της Αστυνομίας και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Ήδη έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο φορέων και έχουν ανταλλαγεί απόψεις αναφορικά με την οριστική επίλυση του προβλήματος, ενώ το θέμα συζητήθηκε πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής στην αρμόδια Επιτροπή.

Στόχος της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων είναι η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων της Βουλής, για λήψη τελικής απόφασης, δεδομένου ότι υπάρχει ελλιπής νομοθεσία αναφορικά με την εισαγωγή και τη χρήση των συγκεκριμένων τρικύκλων.

Ένα από τα ενδεχόμενα που συζητείται είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας ούτως ώστε να περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη κατηγορία ηλεκτρικών τρικύκλων τα οποία θεωρούνται από αρκετούς αρμόδιους φορείς, επικίνδυνα.

Από τη στιγμή μάλιστα που η νομοθεσία είναι ελλιπής, δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια αλλά ούτε και κανόνες ως προς το όριο ηλικίας που μπορούν να χρησιμοποιούνται. Επίσης τα συγκεκριμένα τρίκυκλα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες μέχρι και 30 χιλιόμετρα την ώρα, δεν φέρουν φώτα ενώ ορισμένα μοντέλα τα φρένα που έχουν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις οδηγίες του χρήστη.

Εξάλλου και τα Δημαρχεία, ειδικά των παράλιων Δήμων αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα από την ενοικίαση και «οδήγηση» των τρικύκλων, αφού η ελλιπής νομοθεσία τους έχει κυριολεκτικά τα χέρια «δεμένα» μην μπορώντας να κάνουν οτιδήποτε, αν όχι να το λύσουν, τουλάχιστον να περιορίσουν το πρόβλημα.

podilato1

Συγκεκριμένα από το Δημαρχείο Λάρνακας μας λέχθηκε ότι καθημερινά λαμβάνονται αρκετά παράπονα για τη χρήση των τρικύκλων, αφού εκτός από τους ενήλικες, τα χρησιμοποιούν και ανήλικες ακόμα και μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 10 χρόνων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών δηλαδή στην παραλία των Φοινικούδων, ειδικά τις νύχτες, αφού αυτά τα τρίκυκλα αφήνονται ανεξέλεγκτα να κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια στα οποία κάνουν τον απογευματινό – βραδινό περίπατο τους, εκατοντάδες κόσμου, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες των διακοπών.

Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που λίγο έλειψε να θρηνήσουμε και θύματα στη Λάρνακα, αφού η απροσεξία στην οδήγηση αυτών των τρικύκλων, έχει ως αποτέλεσμα οι αναβάτες τους να προσκρούουν πάνω σε πεζούς και ειδικά μικρά παιδιά.