Θετικά εκτός ΑΚΕΛ τα κόμματα για τους διορισμούς στη ΡΑΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Στέλιο Χειμώνα για τους διορισμούς που προωθεί η Κυβέρνηση στις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η Κυβέρνηση ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής, με βιογραφικά του Γιώργου Πουλλικκά για τη θέση του Προέδρου και του Άλκη Φιλίππου για τη θέση του Αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ. Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής συμφώνησε με τους προτεινόμενους διορισμούς. Παρέμεινε σε εκκρεμότητα το θέμα των απολαβών των δύο, για τις οποίες το Υπουργείο Εμπορίου θα αποστείλει στην Επιτροπή σημείωμα.

Οπως διευκρίνισε στην Επιτροπή, ο κ. Χειμώνας οι διορισμοί θα είναι για εξαετή θητεία και όχι για την υπόλοιπο της θητείας των δύο παραιτηθέντων από τις θέσεις αυτές. Αντίθεση στους διορισμούς εξέφρασε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, τόσο κατά τη διαβούλευση με την Επιτροπή, όσο και σε δηλώσεις που ακολούθησαν, διευκρινίζοντας ότι οι αντιρρήσεις του ΑΚΕΛ δεν αφορούν τα προσόντα των δύο προτεινόμενων, αλλά το γεγονός ότι τόσο οι δύο, όσο και οι άλλοι διορισμοί τους οποίους έκανε η Κυβέρνηση αφορούν άτομα που πρόσκεινται στο ΔΗΣΥ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου είπε ότι από τα βιογραφικά τους και οι δύο πληρούν τα προσόντα που προβλέπει η νομοθεσία για τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ.

Ο κ. Πουλλικάς κατέχει διδακτορικό στη μηχανική, είναι υπεύθυνος του Τμήματος Ηλεκτρολογικής Μηχανικής, Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος, και μέλος της ΔΕΦΑ.

Εργάστηκε επίσης στην ΑΗΚ για σειρά ετών. Ο κ. Φιλίππου κατέχει δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρείες μεταξύ των οποίων η Mobil. Στην Κύπρο είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών First Mediterranean Commodities και Silvershield Capital.

Όπως διευκρινίστηκε ουδείς εκ των δύο είναι συνταξιούχος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι με τη Βουλή γίνεται απλή διαβούλευση για τους διορισμούς, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την εκτελεστική εξουσία.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι θετικά διακείμενος στο διορισμό αυτών των ανθρώπων, καθώς οι δύο διαθέτουν εξαιρετικά βιογραφικά που αλληλοσυμπληρώνονται. “Ο ένας έχει πείρα από το μοναδικό οργανισμό που ασχολείται με την ενέργεια και ο άλλος έχει την εξειδίκευση εργαζόμενος σε πολυεθνικές”, συνέχισε προσθέτοντας ότι το κόμμα του χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνηση να προσλάβει τεχνοκράτες, οι οποίοι ουδεμία ανάμειξη έχουν με τα κόμματα και ευχήθηκε όλες οι επιλογές της Κυβέρνησης να κινούνται σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Λουκαϊδης διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να συζητηθεί η μείωση απολαβών των δύο, όπως συζητήθηκε για όλους τους διορισμούς. Είπε ακόμα ότι παρατηρείται η επαναλαμβανόμενη πρακτική της Κυβέρνησης να επιλέγει πρόσωπα που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, είτε στο ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε εάν στον τόπο ικανοί και άξιοι είναι αυτοί που πρόσκειται στην Κυβέρνηση.

Προειδοποίησε επίσης ότι με αυτή την πρακτική τείνει να δημιουργηθεί ένα μονοκομματικό κράτος. Πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο το ΑΚΕΛ είναι αντίθετο σε αυτούς τους διορισμούς, χωρίς να αμφισβητεί τα προσόντα τους. Είπε ακόμα πως πρέπει να αξιοποιούνται όλοι οι άξιοι άνθρωποι της κοινωνίας.

Στις δηλώσεις του μετά την ενημέρωση της Επιτροπής ο κ. Λουκαϊδης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να  ξεχνούμε ότι η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και αντιπροσωπεύει το 1/3 του λαού και ότι υπάρχουν άξιοι άνθρωποι που πρέπει να αξιοποιούνται από το χώρο της αντιπολίτευσης, που αντιπροσωπεύει τα άλλα 2/3 της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των απολαβών των δύο, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι παρατηρείται σημείο ανακολουθίας και ασυνέπειας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προσθέτοντας πως όταν έθεσε τη θέση της μείωσης των απολαβών, υπήρξε αρνητική προσέγγιση από πλευράς των υπολοίπων κομμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι διεξήλθε τα βιογραφικά των δύο, κρίνει ότι είναι επαρκέστατοι επαγγελματικά για τους διορισμούς και ότι το ΔΗΚΟ δεν θα φέρει ένσταση σε αυτούς. Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι είναι θετικός προς τους διορισμούς και επανέλαβε την πολιτική θέση του κόμματος του για οροφή μισθών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε πως ο μισθός του Προέδρου της ΡΑΕΚ κατά την εκτίμηση του είναι 70.685 € το χρόνο, όπως και ο πάγιος μισθός και του Αντιπροέδρου 52.000 € το χρόνο.

Ανέφερε πως επιπρόσθετα ο Πρόεδρος λαμβάνει 8.200 ευρώ για φιλοξενία, τηλέφωνο, διευκρινίζοντας πως εξ` όσων αντιλαμβάνεται γίνεται μείωση.

Πρόσθεσε ότι θα σταλεί στην Επιτροπή αναλυτική ενημέρωση για τις απολαβές τους. Κατά τη λήξη της ενημέρωσης της Επιτροπής, ο κ. Νοεφύτου παρατήρησε ότι  τουλάχιστον η πλειοψηφία της Επιτροπής είναι θετική προς τους δύο διορισμούς.