Θεατρική παράσταση και σχολείο στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Κεντρικών Φυλακών

Ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος προχωρά μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και δραστηριότητες, με την εφαρμογή σημαντικών καινοτομιών και υλοποίηση ουσιαστικών αλλαγών στη φιλοσοφία προσέγγισης των φυλακισμένων.

Σε ανακοίνωση η οποία στάληκε στα ΜΜΕ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί πολυδιάστατες δραστηριότητες με τη συμμετοχή των φυλακισμένων, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, αθλητικές συναντήσεις, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας των Φυλακών, συγγενών και φίλων των κρατουμένων, οι οποίες είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Φυλακών παρουσιάζει απόψε το θεατρικό έργο του Μιχάλη Πιτσιλλίδη «Για Ποιόν να Βρέξει», στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία της Θεατρικής Ομάδας στόχο έχει την ενεργό συμμετοχή των κρατουμένων στα πολιτιστικά δρώμενα, καλλιεργώντας την έννοια της ομαδικότητας και της συνεργασίας, αλλά και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, καθώς τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν στο ταμείο ευημερίας κρατουμένων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν μαζί γυναίκες και άνδρες κρατούμενοι μέσω της λειτουργίας της μικτής θεατρικής μας ομάδας, και να παρουσιάσουν εκτός του χώρου των Φυλακών τη δουλειά τους στο κοινό.

Μέσα από την ενίσχυση των ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους κρατούμενους, αυξήθηκαν οι ευκαιρίες δημιουργίας, καλλιέργειας και ανάδειξης της προσωπικότητάς τους. Ταυτόχρονα, δόθηκαν έτσι οι δυνατότητες και τα μέσα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, αυξάνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης των κρατουμένων στη κοινωνία.

Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν και ενισχύθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, δίνοντας την ευκαιρία στους φυλακισμένους που το επιθυμούν, να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου και απολυτήριο Λυκείου, να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση, ακόμα και να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν τον χρόνο παραμονής τους και να αυξάνουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους.

Με τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι κρατούμενοι μπορούν να λαμβάνουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις, είτε πριν είτε μετά την απόλυσή τους, και να τις αξιοποιούν για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Εσπερινή Τεχνική Σχολή ή σε Εσπερινό Σχολείο, ή για να αποκατασταθούν επαγγελματικά, αξιοποιώντας τα προσόντα που έχουν αποκτήσει στο Σχολείο των Φυλακών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με βάση τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Φυλακών και τις σχετικές Συστάσεις της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κύπρος εργάζεται προς την ορθή κατεύθυνση, αφού σε αυτές καταγράφεται ρητά ότι το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών πρέπει να παραχωρεί τη δυνατότητα στους κρατούμενους να αποκτήσουν πιστοποιημένα προσόντα αναγνωρισμένα από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και τα οποία θα τους παρέχουν δυνατότητα εργοδότησης ή συνέχισης των σπουδών τους.

Πέραν της γενικότερης επένδυσης στη μάθηση και την καλλιέργεια, ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε τις στάσεις και συμπεριφορές των κρατουμένων μας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προωθεί έργα συνολικής αναβάθμισης των υποδομών, όπως είναι η ανακαίνιση των πτερύγων, και η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στο Τμήμα Φυλακών, στην οποία προχωρούν οι Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες, καθώς και η διαμόρφωση κυβερνητικής κατοικίας με στόχο να στεγαστεί και να λειτουργήσει εκεί η Σχολή Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ