Θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον του ISIS – Για ακόμη ένα χρόνο τα Tornado θα πετούν από το Ακρωτήρι

Κατά ένα χρόνο θα παρατείνει η Βρετανία τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ με τα οκτώ αεροσκάφη τύπου Tornado, που από πέρυσι πραγματοποιούν επιχειρήσεις ορμώμενα από την Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλονμ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη.
Το σμήνος των Tornado GR4 επρόκειτο να παροπλιστεί τον περασμένο Μάρτιο και να αντικατασταθεί από μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoon. Ωστόσο, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο με βάση την Κύπρο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ανακοινώσει ότι τα Tornado θα συνεχίσουν να είναι ενεργά έως τον Μάρτιο του 2016.
Τώρα ο κ. Φάλον έδωσε ως ημερομηνία παροπλισμού των αεροσκαφών τον Μάρτιο του 2017, λέγοντας ότι έχουν βοηθήσει τις ιρακινές δυνάμεις να απωθήσουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από θέσεις σε καίριες πόλεις, όπως οι Τικρίτ και Μπαϊτζί.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό το κρίσιμο επιχειρησιακό τέμπο», συμπλήρωσε ο Φάλον.

Τα αεροσκάφη Tornado που βρίσκονται στο Ακρωτήρι είναι εξοπλισμένα με κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας Paveway και πυραύλους Brimstone. Μαζί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Reaper που επίσης επιχειρούν άνω από το Ιράκ έχοντας ως βάση χώρα της Μέσης Ανατολής, τα Tornado έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1.100 εξορμήσεις, εκ των οποίων 250 εξελίχθηκαν σε επίθεση κατά ισλαμιστικών στόχων.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας απέκλεισε για ακόμα μία φορά την ανάπτυξη δυτικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την ιρακινή κυβέρνηση.