Θα βρεθούν και άλλα αποθέματα ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμά ο Σ. Κασίνης

Εξαιρετικής σημασίας για τις ενεργειακές και όχι μόνο εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται από ειδικούς η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου με αποθέματα που εκτιμούνται στα 30tcf στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Tην πεποίθηση του ότι θα βρεθούν κι άλλα αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης, σχολιάζοντας την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Σόλων Κασίνης είπε πως η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο θα είναι μια σημαντική παράμετρος στην εξέλιξη του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Ο κ. Κασίνης δήλωσε πως η ανακάλυψη αυτή στην ΑΟΖ της Αιγύπτου τον χαροποιεί ιδιαιτέρως καθώς ο ίδιος πάντοτε δήλωνε ότι η Μεσόγειος θα αποδειχθεί η δεύτερη βόρειος θάλασσα. “Θα βρεθούν τεράστια αποθέματα στη γύρο περιοχή και είμαι σίγουρος ότι και στη δική μας ΑΟΖ υπάρχουν περισσότερα αποθέματα”, είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον επηρεάζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η συγκεκριμένη ανακάλυψη, ο κ. Κασίνης είπε πως θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα με βάση το οικονομικό βάρος, εξηγώντας ότι ο αγωγός που προγραμματιζόταν να γίνει από την Κύπρο προς την Αίγυπτο είναι πολύ μεγάλος, της τάξης των 400 χιλιομέτρων, και συνεπώς είναι πολύ ακριβός. Από την άλλη, όπως είπε, το κοίτασμα Zohr απέχει 125 μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου.

Το κοίτασμα Zohr γειτνιάζει με το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει κάτι, ο κ. Κασίνης είπε πως οι εταιρείες κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και έχουν προγράμματα, με βάση τα οποία θα προχωρήσουν. “Η ΕΝΙ έχει προβεί και προβαίνει σε τρισδιάστατες έρευνες το 2011 και θα δούμε τί αποτελέσματα θα έχουν και αυτές οι έρευνες”, είπε.

Ερωτηθείς αν η έκταση και το μέγεθος του κοιτάσματος προμηνύει ανάλογα κοιτάσματα στην περιοχή, ο κ. Κασίνης είπε πως η έκταση αυτού του κοιτάσματος είναι της τάξης των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτά τα δεδομένα συνυπολογίζονται στην όλη περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙ, το κοίτασμα Zohr, το οποίο η εταιρεία αποκαλεί «υπεργίγαντα», θα μπορούσε να δώσει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, και καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το Zohr, σύμφωνα με την ENI, είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου που έγινε ποτέ στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο θάλασσα. Η ΕΝΙ σημειώνει ότι το κοίτασμα, μετά την πλήρη ανάπτυξή του, θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε φυσικό αέριο της Αιγύπτου για δεκαετίες. Η EΝΙ θα προχωρήσει άμεσα σε εκτίμηση του τεμαχίου με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξή του.