Θέλει τους πρόσφυγες στην Κοφίνου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συγχαίρει την Κύπρο για τη διάσωση των 115 Παλαιστινίων και Σύρων προσφύγων που κινδύνευσαν στη θάλασσα, ενώ καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να μεταφέρει τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου, όπου επικρατούν καλύτερες συνθήκες από τον καταυλισμό στην Κοκκινοτριμιθιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πρόσφυγες τοποθετήθηκαν στον καταυλισμό αντισκήνων στην Κοκκινοτριμιθιά στα περίχωρα της Λευκωσίας, εκτός από τρεις οικογένειες με ειδικές ανάγκες που μεταφέρθηκαν στο πιο κατάλληλο κέντρο υποδοχής στο χωριό Κοφίνου, έστω κι αν εντοπίστηκαν περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προστίθεται ότι ενώ οι αρχές κάνουν ότι μπορούν για την κάλυψη των άμεσων βασικών υλικών αναγκών των διασωθέντων προσφύγων στον καταυλισμό στην Κοκκινοτριμιθιά, οι εγκαταστάσεις με αντίσκηνα δεν αποτελούν και δεν μπορούν να παρέχουν τις συνθήκες υποδοχής που προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ.

«Τους πρόσφυγες που έχουν χάσει τα πάντα και έχουν υποφέρει πάρα πολύ, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της φυγής τους, θα πρέπει να τους καλωσορίσουμε σε ένα πιο αξιοπρεπές και φιλόξενο περιβάλλον» δήλωσε ο Damtew Dessalegne, ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας.

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Ύπατης Αρμοστείας, το Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου σήμερα λειτουργεί με λιγότερο από το μισό της χωρητικότητά του και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον ανθρωπιστικό αυτό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Aναφέρεται ότι η Ευρώπη βιώνει σήμερα κατά κύριο λόγο μια προσφυγική κρίση, η οποία απαιτεί μια μαζική, συλλογική προσπάθεια, ενώ όπως είπε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «καμία χώρα δεν μπορεί ν’αντεπεξέλθει από μόνη της και καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί ν’ αναλάβει αυτό που της αναλογεί».

Μέχρι στιγμής το 2015, η Κύπρος έλαβε 1.025 αιτήσεις ασύλου, κάτι που αντιπροσωπεύει το 0,2% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΕ.