Η 21χρονη Josephine Witt που τρόμαξε τον Ντράγκι

Η εικόνα της, να πετάει κομφετί στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την περασμένη Τετάρτη, έκανε το γύρο του κόσμου.

Κατάφερε να ξεγελάσει τους άνδρες της ασφάλειας της ΕΚΤ, δηλώνοντας δημοσιογράφος και να εισβάλλει στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας. Ο λόγος για τη Γιοζεφίν Βιτ, την μόλις 21 ετών φοιτήτρια φιλοσοφικής, ακτιβίστρια και πρώην μέλος των FEMEN.

Εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν να… επιτεθεί στον Ντράγκι, εξηγεί, μιλώντας στο Βήμα, ότι το έκανε επειδή «είναι αφεντικό της ΕΚΤ και η ΕΚΤ επιβάλλει πολιτικές στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, οι οποίες τον επηρεάζουν άμεσα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι χρήματα που δίνονται δεν ωφελούν τις δημοκρατίες, δεν καταλήγουν στα χέρια των λαών αλλά στις τράπεζες».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφέρει: «Προφανώς για την κρίση κα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δεν ευθύνεται μόνο η ΕΚΤ. Υπάρχει συσσωρευμένη διαφθορά. Πιστεύω όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την πάταξή της. Νομίζω πως πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτή την αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προάσπιση της ισότητας μεταξύ των πολιτών και να δώσουμε μία ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση».

Σε ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη, η ίδια απαντάει: «Ναι, φυσικά υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας αλλά υφίσταται και ένα άλλο πρόβλημα: η απουσία επαφής με την πραγματικότητα. Γιατί είναι γελοίο να υπάρχουν άτομα που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, ενώ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ».

Αναφερόμενη στη γνώμη των Γερμανών – καθότι Γερμανίδια και η ίδια – για την Ελλάδα, σημειώνει πως «υπάρχουν κάποια στερεότυπα για την Ελλάδα. Αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι Έλληνες είναι άπληστοι, ότι δεν εργάζονται αρκετά και είναι τεμπέληδες και πως εμείς, οι μακρινοί και σκληρά εργαζόμενοι λαοί της Βόρειας Ευρώπης, όπως οι Γερμανοί πληρώνουμε τους λογαριασμούς και τα χρέη τους».