Η φωτογραφία που ράγισε ψυχές και άλλαξε την ιστορία – Άνοιξαν τα σύνορα της Ευρώπης

Μια αθώα παιδική ψυχή ξεβράστηκε στις όχθες της Τουρκίας. Μέχρι που ο παγκόσμιος πληθυσμός είδε την φωτογραφία της αποτυχίας του. Την καθρέφτη της απάθειάς του.

Η ψυχή του μικρού Aylan ξύπνησε μέσα σε όλους μας ένα πρωτόγνωρο, πρωτόγονο αίσθημα. Της αδελφοσύνης. Μας θύμισε μια παλιά ξεχασμένη αξία. Την συμπαράσταση. Εντόπισε ένα καταχωνιασμένο μέσα μας αίσθημα. Την Αγάπη.

Γερμανοί, χθες, στάθηκαν στη στάση του τραίνου να καλωσορίσουν τις χιλιάδες βασανισμένες ψυχές της Συρίας. Θύματα ενός πολέμου που επιβιβάστηκαν στο τραίνο της ελπίδας. Στο ταξίδι της επιβίωσης. Και ενώ μέχρι σήμερα είδαμε το σκληρό πρόσωπο των κυβερνήσεων που ματαίωναν το όνειρο αυτό των ανθρώπων, διώχνοντας τα πλοία, απελαύνοντας τους μετανάστες ο Aylan λύγισε την σιδερένια ψυχή. Δάκρυσε την άψυχη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση.

Refugees Welcome

Το ίδιο συνέβηκε και στην Αυστρία. Την Αγγλία και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι και που η λιλιπούτια Κύπρος άνοιξε τα σύνορά της και υποδέχτηκε τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους.

Wellwishers hold a placard as a train arrives at the railway station in Frankfurt, Germany, September 5, 2015. Austria and Germany threw open their borders to thousands of exhausted migrants on Saturday, bussed to the Hungarian border by a right-wing government that had tried to stop them but was overwhelmed by the sheer numbers reaching Europe's frontiers. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Χρειάστηκε να χαθεί μια παιδική ανθρώπινη ψυχή για να ξυπνήσει μέσα μας ο άνθρωπος. Και το άκακο μωρό εκείνο που δεν κατάφερε καλα καλά να πατήσει στα πόδια του, μετατράπηκε σε παγκόσμιο ήρωα. Ο μικρός Aylan κατάφερε να μετατραπεί σε σύμβολο ανθρωπιάς. Κατάφερε με το θάνατό του να γεννήσει την αγάπη μέσα μας.

Aylan

Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή σου μικρούλη μου…Γιατί κατάφερες να ρίξεις τείχη με το θάνατό σου. Το άψυχο σώμα σου στην άμμο έγινε σανίδα σωτηρίας για τους χιλιάδες συμπατριώτες σου.  Έγινε φάρος ελπίδας για τον χαμένο ανθρωπισμό της κοινωνίας μας.

Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή σου μικρούλη μου…Γιατί το κύκνειο άσμα σου ακούστηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σαν κραυγή που μας ξύπνησε από το λήθαργο. Σαν κεραυνός που ταρακούνησε το σκοτάδι μας.

Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή σου μικρούλη μου… Καλά να περνάς στον παράδεισο…

Σπάρτακος