Η Υπ. Αρμοστεία της ΚΔ στο Λονδίνο ξεκαθαρίζει – “Η Κύπρος είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς”

Δήλωση με την οποία επισημαίνεται ότι η έρευνα της κυπριακής αστυνομίας δεν εντόπισε κάτι επιλήψιμο όσον αφορά τις καταγγελίες Βρετανών τουριστών περί απόπειρας απαγωγής ανηλίκων σε ξενοδοχείο του Πρωταρά, εξέδωσε η Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι γίνονται πλήρως κατανοητές οι ανησυχίες των γονέων αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών τους και ότι οι καταγγελίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.  Ωστόσο, τονίζεται ότι η αστυνομική έρευνα στα αντικείμενα του 19χρονου που ενεπλάκη στην υπόθεση δεν διαπίστωσε κάτι ενοχοποιητικό ή ύποπτο. Παράλληλα αναφέρεται ότι και οι καταθέσεις των γονέων και των παιδιών που υπέβαλαν το παράπονο δεν επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες περί σχεδίου απαγωγής.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η δήλωση της Υπάτης Αρμοστείας, οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης είναι αβάσιμες και η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η ειδησεογραφική κάλυψη της υπόθεσης δεν αντανακλά τα γεγονότα, «αμαυρώνοντας έτσι άδικα την καλή φήμη της Κύπρου».

Αναφέρεται επίσης ότι η συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης με τις βρετανικές Αρχές σε πολλούς τομείς είναι εξαιρετική και ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση η κυπριακή αστυνομία ήταν σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο.

«Η Κύπρος είναι ένας φιλόξενος προορισμός διακοπών που δέχεται σχεδόν 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Είναι ένας προορισμός φιλικός για τις οικογένειες με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ότι η Κύπρος αποτελεί φιλικό προς τις οικογένειες προορισμό με χαμηλή εγκληματικότητα και ασφάλεια επισήμανε και ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό που συνέβη στον Πρωταρά έχει πλέον ερευνηθεί από τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις απαγωγής ανηλίκου. Η ασφάλεια των  παιδιών και όλων των επισκεπτών μας στο νησί είναι ύψιστης σημασίας για όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Κύπρο και λαμβάνουμε όλες τις καταγγελίες αυτού του είδους πολύ σοβαρά».