Η υπόθεση χρηματισμού γιατρών να διερευνηθεί και να αποδοθούν αν υπάρχουν ευθύνες, λέει ο Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καταδικάζει υποθέσεις στις οποίες διαφαίνεται χρηματισμός ιατρών των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η δεδομένη περίπτωση με συλλήψεις γιατρών μας λυπεί, αν και ακόμα η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα, είπε ο Πρόεδρος της Σωτήρης Κούμας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, για τις συλλήψεις γιατρών που φέρονται να ενέχονται σε υπόθεση χρηματισμού, ο κ. Κούμας είπε πως πρέπει να τονίσουμε ότι όποτε αναδεικνύεται το θέμα αυτό, η ΠΑΣΥΚΙ απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως διερευνήσουν και να αποδώσουν ευθύνες εκεί που υπάρχουν αν υπάρχου.

Να πούμε, σημείωσε, ότι κατά περιόδους αυτό το θέμα αναδεικνύεται περιοδικά είτε με καταγγελίες από ασθενείς είτε μέσω πληροφοριών που έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε ακόμα μετά από δηλώσεις αρμοδίων προσώπων, ακόμα και από τον Υπουργό.

“Πρέπει να υπενθυμίσω ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τέτοια δήλωση και από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. Οταν έγιναν οι δηλώσεις πριν από ένα χρονικό διάστημα, εμείς ζητήσαμε αν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες και στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, εφόσον είναι η αρμόδια αρχή η οποία έχει και τους μηχανισμούς διερεύνησης όπως και τους μηχανισμούς απόδοσης ευθυνών – αν υπάρχουν – να πάει μέχρι το τέλος αυτή η υπόθεση”, πρόσθεσε.

Δυστυχώς μέχρι τώρα, συνέχισε, αυτό δεν το έχουμε δει ποτέ όμως. “Ενώ υπάρχουν καταγγελίες, ανακοινώσεις, δηλώσεις ότι γιατροί παίρνουν φακελάκια ή χρηματίζονται – απτό παράδειγμα ότι αυτό ισχύει δεν το είδαμε ούτε απόδοση ευθυνών στην πράξη.

Είναι η πρώτη φορά, είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, που η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις μετά από απευθείας καταγγελία που δεν έγινε ούτε από την αρμόδια αρχή που είναι το Υπουργείο Υγείας ούτε από κάποιο ασθενή αλλά από μια εταιρεία.

Ζητούμε, τόνισε, όπως διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση κι αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Την ίδια στιγμή, είπε, πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να θυματοποιηθούν όλοι οι γιατροί, οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Είναι γνωστό, σημείωσε, ότι σε όλα τα επαγγέλματα κάπου υπάρχει κάτι το μεμπτό.

“Και είναι εδώ που εμπίπτει ο ρόλος της εργοδοτικής πλευράς να ψάξει να βρούμε τους αίτιους και να αποδοθούν ευθύνες. Την ίδια στιγμή πρέπει να αναλύσουμε να βρούμε τα αίτια γιατί να δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες με τέτοια αποτελέσματα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, κατά περιόδους χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι ένα από τα κακά των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι το ότι οι γιατροί χρηματίζονται”.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι δεν είναι το κύριο πρόβλημα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σίγουρα όμως θα επιδεινώσει την ήδη πολύ κακή κατάσταση στην οποία είναι τώρα τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ερωτηθείς αν είχε κάποια επαφή με τον Υπουργό Υγείας, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ απάντησε αρνητικά. “Οχι στην παρούσα φάση”, σημείωσε.