Η ταπείνωση των χριστιανών και η χλιδή του Αγίου Αρσενίου

Εντυπωσιάστηκα, θαμπώθηκα, διερωτήθηκα σε τι κόσμο ζω! Με τέτοια χλιδή που αντίκρυσα ησύχασα. Είπα μέσα μου ότι η θρησκευτική κατάνυξή μου πλέον θα είναι αυτή που πρέπει.

Η εκκλησία του Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα απλώθηκε μπροστά μου, σαν ιερό παλάτι, που μπορεί να προσφέρει εκείνη την οπτική και όχι μόνο χλιδή, την οποία θα ζήλευαν πολλοί ιεροί ναοί στην Κύπρο.

Ο μεγαλοπρεπής ναός χαρακτηρίζεται ως μοναδικό θρησκευτικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, για τα δεδομένα της Κύπρου, αφού πρόκειται για αναβίωση του ρυθμού της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Ξυλόστεγης Βασιλικής, που κυριαρχούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αιώνα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί στην όλη μεγαλοπρέπεια του ναού, είναι οι 124 κίονες, με τα κορινθιακού τύπου κιονόκρανα. Οι κιονοστοιχίες του κυρίως ναού, όπως και του γυναικωνίτη, συμβολίζουν τους Αγίους Αποστόλους, που πορεύονται μαζί με τους πιστούς προς το Ιερό Βήμα, προς την αιωνιότητα.

Η στέγη που υψώνεται στα 22 μέτρα, είναι κατασκευασμένη από πεύκο, εισαγωγή από τα βουνά της Πίνδου. Προσδίδει ηχομόνωση και εξαιρετική ακουστική.

Ο πύργος του καμπαναριού, που ξεκινά από πλατιά βάση και μειώνονται οι διαστάσεις του όσο προχωρεί προς την κορυφή, φτάνει το ύψος των 34 μέτρων. Στην κορυφή βρίσκονται πέντε καμπάνες εισαγωγή από την Παραμυθιά της Ηπείρου.

Μέσα στην εκκλησία έχουν ενσωματωθεί δυο παρεκκλήσια. Το ένα χρησιμοποιείται και σαν βαπτηστήριο και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ραφαήλ και την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ευτύχιο.

Διερωτώμαι όλη αυτή η χλιδή μαζεμένη σε έναν ιερό ναό ήταν θέλημα θεού;
Μου έλεγε ο πνευματικός μου ότι «ο χριστιανός πρέπει να αποφεύγει την αρρωστημένη θρησκευτικότητα».

Είχε άδικο;

Μου έλεγε, επίσης, ότι πρέπει να αποφεύγει «Το αίσθημα ανωτερότητας για την αρετή του και το αίσθημα κατωτερότητας για την αμαρτωλότητά του».

Είχε άδικο;

Το κόμπλεξ και η ταπείνωση είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα.

Οι πιστοί δεν χρειάζονται την εκκλησία, την έχουν στην καρδιά και την ψυχή τους και την κουβαλούν πάντα μαζί τους.

Εκκλησία είναι ένα απλό οικοδόμημα, που προσφέρει στέγη, για την προσευχή μας και τίποτε άλλο.

Είμαι ανατρεπτική; Μπορεί…

Οι πολλές καμπάνες η χλιδή και η αρχιτεκτονική κατάνυξη δεν μας κάνουν περισσότερο χριστιανούς …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δυστυχώς όλοι εμείς οι κοσμικοί παγιδευόμαστε σε μια μεγάλη αρρώστια…Την απληστία – αλαζονεία.

Ο αληθινά πιστός χριστιανός δεν χρειάζεται αυτού του είδους το ναό, του φτάνει και ένα παρεκκλήσι, για να προσευχηθεί.

Έχει διαφορά το να είμαστε ταπεινοί από το να ταπεινολογούμε. Άλλο η χλιδή και άλλο η ταπείνωση..

Απλώς, να υπενθυμίσω για την ιστορία ότι την ημέρα των εγκαινίων του μεγαλοπρεπούς αυτού οικοδομήματος, εγκαινιάζαμε κάπου αλλού, τα κοινωνικά παντοπωλεία της προσφοράς, για όλους όσοι δεν έχουν να φάνε.

Φήμη