Η πρώην Λαϊκή Τράπεζα σέρνει την Ελλάδα στα δικαστήρια και ζητά 4 δις

Τα κεντρικά γραφεία της Λαϊκής Τράπεζας στη Λευκωσία , Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012. Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τριών κυπριακών τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής σε BB, από BB+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, μετά την υποβάθμιση, από τον ίδιο οίκο, στις 25 Ιουνίου της αξιολόγησης της Κύπρου, σε BB+. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICSID) κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε η κρατική κυπριακή τράπεζα, πρώην Λαϊκή, διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Διεκδικήσεις μαμούθ της Λαϊκής από Ελλάδα».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται την εφημερίδα «Πολίτης», με την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, η κρατική κυπριακή τράπεζα ισχυρίζεται ότι ζημιώθηκε επειδή κουρεύτηκαν – με το PSI – τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διακρατούσε και απαιτεί αποζημίωση.

Στην προσφυγή, στην οποία υποστηρίζεται ότι η πρώην Λαϊκή αντιμετώπισε τεράστιες ζημίες ως αποτέλεσμα της υποχρεωτικής της συμμετοχής στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, γίνεται επίκληση διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ.