Η πραγματική διαπραγμάτευση αρχίζει από την επόμενη συνάντηση ηγετών

Τη θέση ότι η πραγματική διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα αρχίσει στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτό το στάδιο είναι η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και πτυχές του εδαφικού.
Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι εκτενής συζήτηση για το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας, θα γίνει στο επόμενο στάδιο.
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών αξιολογούν και καταγράφουν τα σημεία όπου υπάρχουν συγκλίσεις, όπου υπάρχουν μικρότερες διαφωνίες και όπου υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες.
Η αξιολόγηση αυτή, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, θα τεθεί ενώπιον των δύο ηγετών, οι οποίοι, όπως είπε, θα τη συζητήσουν και θα δώσουν οδηγίες στους διαπραγματευτές πως θα προχωρήσουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι αποφασισμένοι να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν όλα τα θέματα.
Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι πρέπει να αποφεύγεται η μεταξύ μας και από αέρος διαπραγμάτευση.
Αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι θα συζητηθεί όταν η διαπραγμάτευση εισέλθει σε στάδιο που μπορεί να παράγει αποτελέσματα.
Στο παρόν στάδιο, ανέφερε, προωθούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) χαμηλής πολιτικής τα οποία είναι πιο εύκολο να εφαρμοσθούν.
Σχετικά με την απόφαση των δύο ηγετών για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Λεύκας-Απλικίου και Δερύνειας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα ανοίξουν όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικής φύσεως εργασίες και από τις δύο πλευρές, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου.
Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει πολιτική απόφαση και εκπεφρασμένη βούληση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να ανοίξουν και άλλα.