Η νέα διώρυγα του Σουέζ αλλάζει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, με συντόμευση του χρόνου διέλευσης των πλοίων, δημιουργεί η νέα διώρυγα του Σουέζ τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιούνται σήμερα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει σημαντικές διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας.

Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε γρήγορο χρόνο, από 18 σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Στόχος του έργου του νέου καναλιού, που ξεκίνησε στις 6/08/2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των κερδών και η προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων. Στόχος είναι να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία από 49 που είναι σήμερα.

Η αρχή της διώρυγας του Σουέζ προβλέπεται, επίσης, να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισ. δολ. το 2015 σε 13,2 δισ. δολ. το 2023, καθώς θα καταστήσει τη θέση της ως μία από τις σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Η νέα διώρυγα έχει ως προοπτική να δημιουργηθεί μια πλήρως αναπτυγμένη βιομηχανική περιοχή γνωστή ως η «ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ». Η ζώνη θα αποτελέσει βιομηχανική περιοχή και εφαλτήριο προσφοράς υπηρεσιών σε πολυάριθμους τομείς, όπως τον κατασκευαστικό κλάδο, τα logistics, την επισκευή πλοίων και πολλά άλλα. Στόχος είναι να παρέχει υπηρεσίες και πρόσβαση σε περισσότερους από 1,6 δισ. πελάτες από όλο τον κόσμο.

«Η Νέα Διώρυγα του Σουέζ δεν είναι μόνο μια διώρυγα και ένα εκπληκτικό κατασκευαστικό επίτευγμα. Για τον αιγυπτιακό λαό αποτελεί καταλύτη που θα απελευθερώσει ένα ανανεωμένο αίσθημα υπερηφάνειας και ένα μέλλον ευημερίας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Ναύαρχος Mohab Mameesh.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «η Νέα Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί σύμβολο της νέας Αιγύπτου, αντιπροσωπεύει την ενέργεια, την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα των Αιγυπτίων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθεί από τον λαό της Αιγύπτου στη σύγχρονη εποχή. Ακόμη, θα ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες».

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Αρχή Διώρυγας Σουέζ Ναύαρχος Mohab Mameesh

Ο Ναύαρχος Mohab Mameesh, γεννήθηκε το 1948 και είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας Σουέζ από το 2012. Είναι κάτοχος πτυχίου στη Διοίκηση και Διαχείριση Λιμανιών από το Arab Academy for Science and Technology and Maritime Transport, καθώς και κάτοχος στρατιωτικών πτυχίων όπως πτυχίο σε Ναυτικές Σπουδές καθώς και Μεταπτυχιακό στη Ναυτική Επιστήμη από το Staff College.

Διετέλεσε διοικητής του Αιγυπτιακού Ναυτικού από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2012, ενώ έχει υπάρξει μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων που κυβερνούσε την Αίγυπτο, από την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011. Επίσης, ο Ναύαρχος Mameesh υπηρέτησε ως ειδικός ανθυποβρυχιακού στον πόλεμο του 1973. Έχει λάβει Degree of Fellowship από το Nasser Military Academy το 1977 καθώς και πρόσθετη στρατιωτική εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο (1980), στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (1983, 1992, 1995, 1998, 2004), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1987-1989), στην Κίνα (1992), στην Ελλάδα (1999), και στη Γαλλία (2002).

Επιπλέον, έχει τιμηθεί με πολλά Mετάλλια, όπως το Mετάλλιο της Μακράς και Ευδοκίμου Υπηρεσίας του Καθήκοντος, και του Υψηλού Επιπέδου Υπηρεσιών κατά την 50ή επέτειο, και το Ασημένιο Ιωβηλαίο της Απελευθέρωσης του Σινά.