Η μάχη στους αιθέρες – Πως τα τουρκικά F-16 «νίκησαν» το μαχητικό Su-24 (φωτος)

Τα δευτερόλεπτα στους αιθέρες κατά τη διάρκεια μιας αερομαχίας αλλάζουν την έννοια του χρόνου. Η εμπειρία των πιλότων των αεροσκαφών και οι λεπτοί χειρισμοί, κρίνουν όπως αποδείχθηκε και στο «θερμό επεισόδιο» στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ανθρώπινες ζωές.

Τα πλεονεκτήματα των δύο F-16 της τουρκικής αεροπορίας απέναντι στον σοβιετικό «γερόλυκο» SU-24 των Ρώσων, είναι εμφανή από μια απλή καταγραφή και παρουσίαση των δύο αεροσκαφών.

Το «Μαχόμενο Γεράκι» όπως αποκαλείται το αμερικανικής κατασκευής F-16 απέναντι στον «Ξιφομάχο» όπως αποκαλείται το ρωσικής κατασκευής SU-24, έχει μόνο υπέρ, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη σχεδόν διπλάσια τελική ταχύτητα χωρίς μείωσή της στις περιστροφές καθώς, ευελιξία και το μικρό βάρος.

O Ρώσος «Ξιφομάχος»

Τα SU-24 άρχισαν να κατεσκευάζονται από την πρώην ΕΣΣΔ, το 1961 και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση αποστολών αέρος-εδάφους και αναγνώρισης στόχων. και στελεχώνουν, ως επί το πλείστον, το στόλο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους R-60 και R-73 αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, οι οποίοι πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στα MIG-23. Οι R-73 είναι μεταγενέστεροι και έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές, το οποίο φτάνει ακόμη και τα 40 χλμ.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι Ρώσοι εξέλιξαν το SU-24, το οποίο μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει και πυρηνικές βόμβες αλλά και χημικά όπλα.

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει δεν ξεπερνά τα 1200 χλμ την ώρα ενώ πιλοτάρεται από δύο άτομα.

Το «Μαχόμενο Γεράκι»

To F-16 είναι το πιο γνωστό μαχητικό παγκοσμίως. Σχεδιάστηκε ως ελαφρύ καταδιωκτικό και βομβαρδιστικό με το μεγάλο όπλο του να είναι η ευελιξία του και οι ικανότητες στροφής με υψηλές ταχύτητες, που το καθιστούν συνήθως ανίκητο από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος. Οταν κατασκευάστηκε, προοριζόταν για αποκλειστική χρήση και υπεροχή σε κλειστές αερομαχίες όμως στη συνέχεια εξοπλίστηκε με τους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9 καθώς και τους πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-65 Maverick.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πυρηνικές βόμβες αλλά και τηλεκατευθυνόμενες καθώς και καθοδηγούμενες με λέιζερ.

Η μέγιστη ταχύτητά του αγγίζει τα 2.100 χλμ την ώρα ενώ πιλοτάρεται από ένα ή δύο άτομα.