Η ”μάγκες” δήμαρχοι της Κύπρου και η γοργόνα στις καβουρότρυπες

Από το 1997 στις Καβουρότρυπες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής δέσποζε το έργο του Διονύσιου Καρυπίδη, η διάσημη «πετρωμένη Γοργόνα».

Λέμε δέσποζε διότι από την περασμένη Κυριακή, κάποιοι μάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάγκασαν τον καλλιτέχνη να ξηλώσει το δημιούργημά του, να σπάσει κομμάτι κομμάτι το πέτρινο δημιούργημά του και μαζί με αυτό να σπάζει και κομμάτι κομμάτι την καρδιά του.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή.

Το έργο, σήμα κατατεθέν της παραλίας και σημείο θαυμασμού για τους επισκέπτες δεν υπάρχει πια.

Επιβλήθηκε πρόστιμο, €531 στον καλλιτέχνη επειδή «κατέστρεψε» το φυσικό τοπίο με την κατασκευή της Γοργόνας.

Ο δημιουργός ξεκαθάρισε στον δήμαρχο της περιοχής, πως αν επιμείνει στην είσπραξη του προστίμου, θα το πληρώσει, όμως μετά θα καταστρέψει την Γοργόνα. Αυτό λοιπόν έγινε την Κυριακή.

καβουροτρυπες-γοργονα-3

Τα ερωτήματα πολλά.

Πως μπορεί ένα κράτος να τιμωρεί με αυτό τον τρόπο την δημιουργία;

Πως μπορεί να αναγκάζει έναν καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς να σπάζει μαζί με τις πέτρες από το δημιούργημά του και κομμάτια από την καρδιά του;

Πως μπορεί η κρατική αναλγησία να οδηγεί σε τεμαχισμό της καλλιτεχνικής φλέβας και ενός έργου με τεράστια και παγκόσμια αναγνώριση;

Το ευχάριστο είναι ότι κάποιοι άλλοι επισκέπτες, ευτυχώς άγνωστοι, με τις ίδιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, σκάλισαν τα βράχια δίπλα στη γοργόνα και «κατέστρεψαν» την περιοχή με δημιουργήματα τα πασίγνωστα πλέον γλυπτά που απεικονίζουν, έναν αετό, έναν αστερία, έναν ήλιο ενώ οι «άτακτοι» καλλιτέχνες έχουν ζωγραφίσει πάνω στα βράχια και ένα κοριτσάκι που ψαρεύει. Ευτυχώς όλοι παραμένουν άγνωστοι και δεν κινδυνεύουν με πρόστιμο.

183199-petromeni_gorgona_1

Στην Κύπρο λοιπόν, μπορεί να μην έχουμε γοργόνες αλλά είμαι σίγουρος ότι έχουμε μάγκες. Δήμαρχους μάγκες. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό.

Ο καλλιτέχνης που έσπασε την γοργόνα του θα θελήσει να πάρει έστω και άτυπα την καλλιτεχνική του εκδίκηση.

Το μόνο που έχετε να κάνετε κύριοι Δήμαρχοι, των παραθαλάσσιων πόλεων, είναι να φανείτε μάγκες, να βρείτε τα βράχια και να μην τον κατηγορήσετε ότι «καταστρέφει» δημιουργώντας έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας.

Κρατίνος