Η Κωνσταντινούπολη γίνεται Λας Βέγκας – 1.700 ιστορικά κτήρια θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία

Οποιος δεν το έχει δει έχει χάσει μια αληθινή εμπειρία. ΄Οποιος έχει περιηγηθεί σ’ αυτό ξέρει ότι για να το γυρίσεις θα πρέπει να διαθέσεις μια ολόκληρη μέρα. Το Μεγάλο Παζάρι της Πόλης μετρά 550 χρόνια ιστορίας. Και τώρα κινδυνεύει να γίνει συντρίμμια για να αποτελέσει θεμέλιο ανέγερσης τεράστιων υπερσύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων.

Καταστηματάρχες υπό έξωση…

Ένα αγριεμένο πλήθος καταστηματαρχών συγκεντρώθηκε πριν από λίγες μέρες με σκοπό να διαμαρτυρηθεί στο περίφημο Μεγάλο Παζάρι. Βρίσκονται υπό έξωση… Μαζί τους κινδυνεύει να ισοπεδωθεί η μεγαλύτερη και πιο διάσημη σκεπαστή αγορά στον κόσμο που συγκεντρώνει κάθε μέρα μισό εκατομμύριο επισκέπτες, ντόπιους και τουρίστες. Στο βωμό της σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης αναμένεται να θυσιαστούν περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι που εργάζονται στην τεράστια αυτή αγορά. .

«Δεν είμαστε εγκληματίες. Γιατί μας πετάνε;…»

Ο 35χρονος Ιλίας Οτζτούρκ είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού στην καρδιά του Μεγάλου Παζαριού που πουλά δερμάτινες τσάντες. Εργάζεται στη συγκεκριμένη αγορά της Πόλης από τότε που ήταν 12 χρονών. «΄Εχω ξοδέψει όλα τα χρήματά μου σ’ αυτό το μαγαζί και η περίοδος του καλοκαιριού μόλις ξεκινά… Πάντα πληρώναμε το νοίκι μας, δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν μπορούν να μας πετάξουν στο δρόμο» λέει στον Guardian.

Υπό τη στέγη του Μεγάλου Παζαριού βρίσκονται περίπου 3.000 μαγαζιά. Υπό την «επίβλεψη» της τουρκικής αστυνομίας 80 απ’ αυτά αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο

Σύμφωνα με το, ύψους 61 εκατομμυρίων λιρών, project που σχεδιάζεται, περισσότερα από 1.700 ιστορικά κτήρια θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία – μεταξύ των οποίων και παλιά καταλύματα (το γνωστό ως Χάνι) όπου οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αποθήκευαν το εμπόρευμά τους.

Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού

Παρά την αρνητική δημοσιότητα που πολλές φορές ξεσηκώνει η γείτονα χώρα, ο τουρισμός της Τουρκίας αυξάνεται με 11,8 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη το 2014, 13,1 % περισσότεροι απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά. Και μέσα σε τέσσερα χρόνια τα αδειοδοτημένα ξενοδοχεία της Πόλης έγιναν 766 από 283

Κωνσταντινούπολη, όπως λέμε… Λας Βέγκας

 Ο Ουγκούν Τανγελί, ιστορικός της αρχιτεκτονικής, κατηγορεί στη βρετανική εφημερίδα την Τουρκική κυβέρνηση που έχει σκοπό να μετατρέψει στην Κωνσταντινούπολη σε ένα… θεματικό πάρκο προς χάριν της αύξησης τουρισμού και του κέρδους. «Είναι μια τρομερή απώλεια για την Κωνσταντινούπολη. Ολη η πόλη «καταπίνεται» από την τουριστική ανάπτυξη και μεταμορφώνεται σε ένα μέρος χωρίς ζωή και πολιτισμό. Λίγο – λίγο γίνεται όπως το Λας Βέγκας»