Η ιστορία της ”σημαίας” και ο καραγκιόζης

Η σημαία στον Πενταδάκτυλο θα παραμείνει εσαεί. Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, για να είναι ορατή από παντού.

Καθώς πλησιάζει κάποιος την πρωτεύουσα βλέπει την πρόκληση απέναντι είτε μέρα είναι, είτε νύχτα.Η σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Και κάθε φορά που την αντικρίζουμε προκαλεί πάντα και στον ίδιο βαθμό την οργή μας.

Από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας και συγκεκριμένα παρά την έξοδο, για τη Βιομηχανική περιοχή Δαλίου, άνετα κάποιος μπορεί να δει το έκτρωμα απέναντι.

Ειδικά, αν είναι βράδυ και αναβοσβήνουν τα εμετικά λαμπιόνια του, νιώθεις στο πετσί σου την ισχυρή παρουσία των εισβολέων.

Η πρωτοφανής καθημερινή πρόκληση σε βάρος του κυπριακού λαού, τορπιλίζει την όποια καλλιέργεια ενός κλίματος οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η τουρκική σημαία τοποθετήθηκε στο βουνό του Πενταδάκτυλου τη δεκαετία του ’80, ενώ φωταγωγήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 2003, ημέρα της ελληνικής εθνικής επετείου.

Αρχικά, η σημαία είχε σχεδιαστεί με ασπρισμένες πέτρες στη νότια πλαγιά του Πενταδάκτυλου.

Η σημαία μαζί με το συνοδευτικό σύνθημα του Κεμάλ Ατατούρκ ”Ne mutlu turkum diyene” (Τι ευτυχία να λες είμαι Τούρκος), καλύπτει μια συνολική έκταση πέραν των 200.000 τετραγωνικών μέτρων, με χιλιάδες λαμπιόνια να τη φωταγωγούν το βράδυ.

Η σημαία έχει διαστάσεις 450Χ225 μέτρα και θεωρείται ως η μεγαλύτερη σημαία στον κόσμο, αφού κατά καιρούς φιλοξενήθηκε και στο βιβλίο Γκίνες. Σε τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται στην Κύπρο ειδικά συνεργεία από την Τουρκία και τη συντηρούν, με τη χρήση ειδικών χημικών βαφών.

Κύριοι ευρωβουλευτές μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε την παρέμβασή σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την απομάκρυνση του τουρκικού εκτρώματος;

Η ύπαρξη μιας τέτοιας σημαίας, που πέραν από την καταστροφική περιβαλλοντική επιβάρυνση για την εγκατάσταση της, τη χρήση χημικών ουσιών και την βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος, συνοδεύεται και με την αλόγιστη σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουμε εμείς.

Δεν το βλέπετε;

Πάψτε επιτέλους να κλείνετε τα μάτια και μην παραπέμπετε το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Είναι ευκαιρία το θέμα να τεθεί ΤΩΡΑ στο τραπέζι των συνομιλιών και να διευθετηθεί και αυτό, στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Θυμάστε τον Ντερβίς Έρογλου, που έλεγε πως η σημαία στον Πενταδάκτυλο, θα παραμείνει ΕΣΑΕΙ;

Ευελπιστώ πως ο ”καλός και διαλλακτικός” Μουσταφά, δεν ασπάζεται τις θέσεις του προκατόχου του και ότι θα ανακινήσει το θέμα, με την προτροπή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Μόνο τότε ο κόσμος θα σας πιστέψει. Μέχρι τότε αφήστε μας στη ησυχία μας, γιατί βαρεθήκαμε και τους καφέδες και τις θεατρικές παραστάσεις. Αν δεν καταφέρετε να σβήσετε τη σημαια το μονο που θα μπορει να γινει πλέον, θα είναιν να δείτε μαζί τον καραγκιόζη, που είναι τουρκικής προέλευσης, από το Τουρκικό Karagoz (μαυρομάτης).

Το θέμα είναι ποιος θα κάνει τελικά τον Βεληγκέκα και ποιος τον Χατζηαβάτη

Φήμη