Η θαρραλέα παραδοχή Ακκιντζί δείχνει το δρόμο στον Νίκαρο

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως ειρηνική επιχείρηση (Peace Operation), ήταν πράγματι ένας πόλεμος».

Δήλωση-βόμβα, που ανήκει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί και πέρασε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, ραδιοφώνων και τηλεοπτικών σταθμών.

Δήλωση ωμής παραδοχής, που δεν τόλμησε κανένας Τουρκοκύπριος ηγέτης να εκστομίσει και μάλιστα λίγες ώρες, πριν την επίσκεψη του σουλτάνου Ταγίπ Ερτογάν στο ψευδοκράτος.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα στο ψευδοκράτος, δεν μ’ ενδιαφέρουν, διότι είναι οι ίδιες με τους ίδιους πανηγυρτζήδες, εδώ και δεκαετίες, με επίσημο επισκέπτη τον εκάστοτε Πρόεδρο της Τουρκίας.

Αυτό που μ’ ενδιαφέρει -και πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας- είναι πως θέλουμε να δούμε το ποτήρι. Μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Ολόκληρη η χθεσινή ομιλία του Μουσταφά Ακκιντζί στον Μπαϊράκ, μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους.

Το πολιτικό θάρρος ενός άνδρα, όμως, που βρίσκει τη δύναμη ν’ ανατρέψει μια θεωρία, πάνω στην οποία βασίστηκε η τουρκική πολιτική από την πρώτη μέρα της εισβολής, δεν πρέπει και δεν έχει δικαίωμα να το παραβλέψει κανείς.
Δεν πλέκω το εγκώμιο του Μουσταφά Ακκιντζί, διότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Μέχρι τώρα, όμως, δείχνει τον δρόμο στο Νίκο Αναστασιάδη.

Του δείχνει, μάλιστα, ότι είναι ανοιχτός χωρίς μεγάλα εμπόδια, για κάποιον που επιθυμεί επανένωση του νησιού, ενώ παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο ότι αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, τότε μπορεί να μην υπάρξει άλλη.

Η παραδοχή Ακκιντζί γίνεται για δεύτερη φορά.

Την πρώτη φορά έγινε στα επινίκια των λεγόμενων εκλογών και σίγουρα κανείς δεν μπορούσε να τη λάβει πολύ σοβαρά, λόγω του κλίματος ευφορίας, που επικρατεί συνήθως, μετά από μια μεγάλη εκλογική νίκη και είναι πολύ εύκολο να φεύγουν και κουβέντες παραπάνω.

Όταν, όμως, εκστομίζεται για δεύτερη φορά χθες και μάλιστα ως μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και την Αγκυρα, μέσω του Μπαιράκ, τότε σημαίνει ότι ο άνθρωπος ξέρει τι λέει, εννοεί αυτά που λέει, κινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και η μεγάλη ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού είναι ή τώρα η ποτέ.

Δεν ξέρω αν το ποτήρι τελικά θ’ αποδειχθεί μισοάδειο, ωστόσο, κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλεις τον δρόμο που σου δείχνει ο Μουσταφά Ακκιντζί και είναι δρόμος προς την ελπίδα επανένωσης, να μην τον αγνοήσεις.

Κρατίνος