Η Ζωή «προειδοποιεί» για τη συμφωνία: Υπάρχει και το παράδειγμα της Κύπρου…

Αίσθηση προκάλεσε αινιγματική δήλωση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στο θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους.

Η πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε την κυπριακή εμπειρία την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, κάνοντας μια αναφορά στην καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2013 της απόφασης του Eurogroup που προέβλεπε «κούρεμα» των καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι μετά από τον περιορισμό που επιβλήθηκε στην κίνηση των κεφαλαίων, το κοινοβούλιο αναγκάστηκε μέσα σε έναν μήνα να υπερψηφίσει το μνημόνιο που επέβαλλαν οι δανειστές.

Σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό της Γ. Ομήρου, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων».

«Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών», ανέφερε, τονίζοντας ότι «σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες».

«Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τραυματική εμπειρία από τέτοιους εκβιασμούς και όσον αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με έχετε ακούσει πολλές φορές να κάνω μνεία σε αυτήν την εχθροπραξία που συνέβη το Μάρτιο του 2013 κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ομολόγους μας και στους κοινοβουλευτικούς σε όλη την Ευρώπη, να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά τέτοιοι εκβιασμοί να απευθυνθούν σε Κοινοβούλια», συμπλήρωσε.

Τόνισε μάλιστα ότι η επίσκεψη Ομήρου πραγματοποιείται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία «δοκιμάζονται αυτά που με πολύ κόπο, με μεγάλες θυσίες έχουν κατακτηθεί στις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο στην χώρα μας, όχι μόνο στη δική σας χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».