Η ετεροχρονισμένη “πατρότητα” του οβελία…

Μπορεί ν’ αποχαιρετήσαμε το Πάσχα πριν από τρείς βδομάδες, ωστόσο, κάθε φορά που διανύουμε εκείνες τις άγιες ημέρες, έρχεται στο μυαλό μου κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ.

Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη,  αληθινό.

Ο οβελίας, κατά την άποψή του, που συνεχίζει να υποστηριζει και σήμερα, είναι καθαρά κυπριακό πασχαλινό έθιμο, και μάλιστα, πρωτοεμφανίστηκε στην κατεχόμενη Γιαλούσα, από την οποία κατάγεται.

Η δήλωση αυτή, βεβαίως, που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του και συγκεκριμένα σε μια περιοδεία του σε υπεραγορές, Μεγάλο Σάββατο, αλλάζει άρδην τα δεδομένα, για την προέλευση του οβελία.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο οβελίας ήταν το κατ’ εξοχήν ελληνικό πασχαλινό έδεσμα.

Τώρα, όμως, έρχεται στο φως νέα εκδοχή για το αρνάκι που σουβλίζουμε το Πάσχα.

Σύμφωνα, λοίπον, με τον Αντώνη Πασχαλίδη οι Καρπασίτες είναι αυτοί που έψηναν πρώτοι τον οβελία και από εκεί διαδόθηκε στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω, αν η Γιαλούσα «έδωσε πρώτη τα φώτα για τον οβελία», αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι ευτυχώς η δήλωση αυτή του κυρίου Πασχαλίδη, δεν διαδόθηκε μέσω των social media στην Ελλάδα, διότι δεν είναι δύσκολο με τέτοιες δηλώσεις, να διαταραχθούν οι απόλυτα αρμονικές σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου.

Δεν γνωρίζω, βεβαίως, αν σε διπλωματικό επίπεδο έγινε οποιοδήποτε διάβημα από την Αθήνα στη Λευκωσία, αλλά το μόνο σίγουρο, είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ν’ απαρνηθεί τον οβελία, διότι γι’ αυτήν είναι σαν να πειράζεις την κυριακάτικη σούβλα στην Κύπρο.

Στο κάτω – κάτω θα πει κάποιος, αν έχει δίκαιο ο κύριος Πασχαλίδης , η Ελλάδα ας κρατήσει το κοκορέτσι!!!!!

Κρατίνος