Η ελπίδα της ζωής που σβήνει στα λασπόνερα

Πόση ψυχική δύναμη χρειάζεται μια γυναίκα, για να πουλήσει τα υπάρχοντά της, να εμπιστευθεί έναν καιροσκόπο διακινητή, να επιβιβαστεί στο σαπιοκάραβό του και μέσα σε μηδέν βαθμούς κελσίου, να πάρει το δρόμο στο άγνωστο, με βάρκα ούτε καν αυτήν την ελπίδα;

Η φωτογραφία της γυναίκας που γεννά, χωρίς καμία βοήθεια, στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, κάνει τον γύρο του κόσμου. Θα την δουν όμως, μόνο αυτοί που θέλουν να τη δουν.

Η νεαρή πρόσφυγας έφερε αβοήθητη στον κόσμο το παιδί της όχι πάνω σε κάποιο κρεβάτι ή με όλες τις ανέσεις που γνωρίζουμε. Γέννησε πρωτόγονα πάνω στο μουσαμά μιας σκηνής μέσα στις λάσπες.

Η φωτογραφία μες το βρέφος που βγαίνει από την κοιλιά της μητέρας του είναι συγκλονιστική, διότι κάνει το πρώτο του μπάνιο όχι με ζεστό νερό σε κάποια μπανιέρα, αλλά στα χέρια, με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού…

Στην συγκεκριμένη φωτογραφία αποτυπώνεται το μεγαλείο το δράματος που περνούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν κάτω από συνθήκες που δεν αρμόζουν στην ανθρώπινη υπόσταση.

Δείχνει επίσης την κατάντια της ανθρώπινης φυλής σε όλον τον κόσμο.
Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει αυτή τη γυναίκα, ότι ο ερχομός μιας ζωής, της ζωής που έφερε στον κόσμο σημαίνει και ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Φήμη