Σε κείμενο 47 σελίδων, γραμμένων στην αγγλική, απλώνεται η «ελληνική πρόταση» που παραδόθηκε χέρι με χέρι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Η δημοσιοποίηση του κειμένου λέγεται πως έγινε κατόπιν διαρροής προς την γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, και το περιεχόμενό της, τα προτεινόμενα μέτρα δηλαδή, έχει προκαλέσει ήδη πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στην Αθήνα.
Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών, λέγεται πως είναι και η ξαφνική απόφαση το απόγευμα σήμερα του Αλέξη Τσίπρα, να συγκαλέσει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει μέσω αυτής την κοινή γνώμη για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Η ελληνική πρόταση ξεκινάει με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.
Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για νέα κλίμακα συντελεστών ΦΠΑ 6%, 11% και 23%, με το χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.
Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός.
Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα, μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.
Ακόμη, στο ελληνικό προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνεται πρόβλεψη για:
– Διπλασιασμό -έως και τριπλασιασμό- της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
– Αύξηση φόρου από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη αναψυχής και πισίνες
Η κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση αλλαγή των συντελεστών, με την εξαίρεση των ξενοδοχείων, για τα οποία το μέτρο θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα έχει και επισήμως ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.
Ακόμη, περιλαμβάνεται και «point system» για τη συλλογή αποδείξεων.
Στο πεδίο των εσόδων, μέσω έκτακτης εισφοράς, η Αθήνα προτείνει παρακράτηση:
0,7% για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ, 1,4% για εκείνα μεταξύ 20.001-30.000 ευρώ, 2% για τη κλίμακα 30.001-50.000 ευρώ, 4% για εκείνα μεταξύ 50.001-100.000 ευρώ, 6% για 100.001-500.000 ευρώ, και 8% για δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 500.001 ευρώ τον χρόνο.
Συνολικά, από την έκτακτη εισφορά η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα 220 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, προτείνει να επιβληθούν:
– Ειδική εισφορά για μεγάλες επιχειρήσεις (1,064 δισ. ευρώ)
– Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016)
– Φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών και άλλων ειδικών πολυτελείας (30 εκατ. ευρώ ετησίως)
– Τέλη συχνοτήτων (220 εκατ. ευρώ)
– Πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα (120 εκατ. ευρώ φέτος και 90 εκατ. ευρώ το 2016)
Προσδοκά ακόμα, στην επόμενη 2ετία, να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, άλλα 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2019 και ακόμη 10,8 δισ. ευρώ μετά το 2020.
Στο εργασιακό γίνεται πρόβλεψη για σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ στο ασφαλιστικό, προτείνεται αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για δύο έτη (τέλος 2016), αλλά και σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Προαναγγέλλει επιτροπή για τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, που ευνοεί τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Προτείνει και προσωρινό πάγωμα πλειστηριασμών με εισοδηματικά κριτήρια.
Περιλαμβάνει και σειρά παρεμβάσεων στις αγορές, για την ενίσχυση της Δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Σε ειδικό άλλο ειδικό κεφάλαιο των προτάσεών της η ελληνική κυβέρνηση προωθεί στις 30/6/2015 και έπειτα από συζήτηση με τους θεσμούς, «την εξεύρεση βέλτιστης λύσης για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)»
Προτείνει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, με στόχο να πληρωθεί σε δύο φάσεις: στις 30 Ιουνίου 2015 η πρώτη και η δεύτερη ανάλογα με τη χρηματοδότηση της χώρας.
Και παράλληλα, κάνει λόγο για χρηματοδότηση από τις αγορές από τις 31/3/2016, έπειτα από αναδιάρθρωση χρέους, καθώς και για αναπτυξιακό πακέτο.
Εκτάκτως στη Βουλή αύριο συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών
Με ανάρτησή του στο Twitter στις 5:23 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωστοποιεί ότι αύριο Παρασκευή, στις 6μμ, θα ενημερώσει τη Βουλή «για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων».
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη, αιφνίδια απόφαση του Πρωθυπουργού ελήφθη εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν, τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διέρρευσε, πιθανώς από γερμανικές πηγές, το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων που περιλαμβάνονταν στο 46 σελίδων κείμενο το οποίο παρέδωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την χθεσινοβραδινή μακρά συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Το πλήρες κείμενο των ελληνικών προτάσεων, που λέγεται ότι διέρρευσε από το γερμανικό Tagesspiegel στην αγγλική του εκδοχή, δημοσιεύεται σε άλλη ανάρτηση του ΚΥΠΕ.
Ήδη, ελληνικά και ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή των Ελλήνων, αλλά αυτή η πληροφορία, μέχρι στιγμής, από τις πηγές του ΚΥΠΕ όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά από ορισμένους κύκλους θεωρείται «μάλλον αβάσιμη».