Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει λεφτά για 2 χρόνια και ρύθμιση χρέους

Στο παρά ένα Ελλάδα και δανειστές κάνουν ίσως την τελευταία προσπάθεια προσέγγισης προκειμένου να βρεθεί λύση και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Την ώρα που το πρωθυπουργικό αεροσκάφος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να απογειωθεί για Βρυξέλλες ή Βερολίνο τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Ηδη έχει μιλήσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο Δραγασάκης επικεφαλής στη νέα διαπραγμάτευση

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει αναλάβει ο ίδιος να ετοιμάσει το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει συμφωνία με τους εταίρους, αφήνοντας εκτός το ΔΝΤ.

Μάλιστα πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν πως ο κ. Δραγασάκης θα είναι  το κυβερνητικό στέλεχος που θα μεταβεί -εφόσον αυτό χρειαστεί- στις Βρυξέλλες για πιθανό έκτακτο Eurogroup.

Αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή της ελληνικής πρότασης από τον Γιάννη Δραγασάκη και θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τότε ο κ.Τσίπρας θα τηλεφωνήσει στο Βερολίνο και την Γερμανίδα Καγκελαρίο και εφόσον συμφωνήσουν, πιθανόν, ο κ.Τσίπρας θα πάει στις Βρυξέλλες ή Βερολίνο.

Εξελίξεις από Ντάισελμπλουμ

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ακύρωσε την εβδομαδιαία εμφάνιστή του στην Ολλανδική τηλεόραση την τελευταία στιγμή.
Ο δημοσιογράφος Frits Wester είπε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Ντάισελμπλουμ για να του ανακοινωθεί ότι ο υπουργός δεν μπορεί να παραβρεθεί επειδή ενημερώθηκε για μια «επείγουσα υποχρέωση».

Τι αναφέρει η κυβέρνηση σε non paper

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα

  • διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και
  • με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

16.45: Το Reuters επικαλείται πηγή σύμφωνα με την οποία η Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα.

16.44: Ακυρώθηκε η ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων στην Αθήνα, εξαιτίας έκτακτων συναντήσεων των υπουργών.